Для водіїв готують новий податок. Хто його платитиме?

Источник: perec.info
податок
Для водіїв готують новий податок. Хто його платитиме?

Грошей у бюджеті держави обмаль. Тож, влада активно шукає, як збільшити надходження. Один з найлегших способів — визначити велику окрему частину населення, яка ще так-сяк тримається на плаву, й трохи почистити їхні кишені. Наприклад, «попросити» бізнес поділитися доходами. При цьому зазвичай страждає не великий, а якраз малий і середній підприємець.

Останнім часом почали задумуватися над тим, як «поскубати» всіх водіїв. Це — та різношерста група суспільства, яка може виступити організовано проти нововведень, але у протестах протримається навряд довго, бо в кожного буде своя мотивація: одні розумітимуть, що новація дуже вдарить по їхній кишені, інші — через те, що несправедливо перекладають фінансовий тягар на пересічних людей, будуть і ті, хто «за компанію».

Не так давно в нас відбувалися затяжні протести «євробляхерів». Але організовували їх швидко зареєстровані громадські організації, куди ввійшли люди з приблизно однаковою мотивацією: примусити владу зменшити до мінімуму вартість розмитнення авт.

Тепер усіх автомобілістів поволі готують до того, що платити їм доведеться більше. Власне, платитимуть родини, які мають автівки, або купуватимуть їх. Уже заговорили про повернення славнозвісного техогляду. Свого часу його називали одними із осередків корупції. Нині переконують, що корупції не буде — будуть на дорогах гарантовано справні авта. А вже наступного року в Україні водіїв можуть змусити платити новий, дуже «цікавий», податок.

За даними експертів Auto-Consulting, «подарунок» заховали у проєкті закону №5600. Власне, для деяких водіїв цей податок не є новим. Він добре відомий як «податок на розкіш». Його тепер платять власники автомобілів вартістю понад 2,2 мільйона гривень. Але у новій редакції закону пропонують розширити базу оподаткування. Автори проєкту закону пропонують знизити вартість автомобілів, які оподатковуються, із 2,2 до приблизно 1,2 мільйона гривень. Тобто, фактично депутати пропонують стягувати «податок на розкіш» із власників автомобілів середньої цінової категорії. Адже машини вартістю 1,2 мільйона гривень не є люксовими. Це — авта, які купує значна частина українців. Наприклад, під дію проєкту закону підпадає найпопулярніший в Україні позашляховик Toyota Land Cruiser Prado, який входить до десятки найпопулярніших вітчизняних авт. Якщо депутати схвалять законопроєкт, то новий «податок на розкіш» доведеться платити всім водіям, у яких є автомобілі вартістю від 1,2 мільйона гривень і віком до п’яти років.

До речі, проєкт документа вже схвалено в першому читанні. На черзі — друге. Якщо нова редакція закону пройде і він буде підписаний, то вже у 2022 році багатьом українським водіям доведеться закладати у покупку нового авта додаткові 125 тисяч гривень — віддавати державі по 25 тисяч щороку.

Судячи з дефіциту надходжень у бюджет, велика ймовірність того, що такі зміни не за горами.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть