ТВОРЦІ МАЙБУТНЬОГО: ЯК ПРАЦЮЄ ДИЗАЙН-СТУДІЯ JAGUAR

Источник: perec.info
JAGUAR
ТВОРЦІ МАЙБУТНЬОГО: ЯК ПРАЦЮЄ ДИЗАЙН-СТУДІЯ JAGUAR

В основі бренду Jaguar завжди був розкішний дизайн: захоплюючі пропорції, елегантна форма та інноваційна вишуканістьНещодавня відзнака «Найкращий автомобільний дизайн року» (World Car Design of the Year) для автомобілів Jaguar F-TYPE, F-PACE та I-PACE є доказом успіху команди дизайнерів Jaguar.

Як саме Jaguar вдається залишатися лідером дизайну завжди трималося у таємниці заводу в Вітлі (Whitley). Але після того, як підрозділ дизайну Jaguar переїхав до спеціально збудованої студії у центрі розробок та дизайну у Гейдоні у вересні 2019 року, Jaguar пролив світло на дивовижне майбутнє автомобілів Jaguar наступного покоління – від початкового ескізу і моделі з глини до фінальної збірки.

Протягом шести етапів дизайну фахівці з інтер’єру та екстер’єру співпрацюють у чітко визначеному процесі. Всі шість етапів, від натхненного першого ескізу до готового автомобіля, тривають приблизно чотири роки. Від початку до самого кінця менеджмент-команда контролює виконання проекту. Координація, яку надає ця команда, забезпечує інтеграцію зі всіма бізнес-функціями на кожному з шести етапів:

  1. Створення ескізу
  2. Створення моделі з глини
  3. Оцифрування
  4. Колір і матеріали
  5. Технічний дизайн
  6. Виробництво моделі

 

  1. СТВОРЕННЯ ЕСКІЗУ – зазвичай відбувається за чотири роки до фінального представлення моделі

Дизайнери Jaguar постійно створюють ескізи. Ручка, олівець або планшет – це все, що потрібно працівникам студії для постійної генерації нових ідей дизайну майбутніх автомобілів. Щодня вони створюють сотні ескізів. 

Директор із дизайну екстер’єрів Jaguar Адам Гаттон зазначив: «Ми віримо, що Jaguar – це вершина автомобільного дизайну. І тепер в нас є особлива локація, де ми працюємо над досягненням наших цілей. Найкращі результати можна отримати тільки за умови злагодженої роботи команди. Наша команда працює саме так. Ми піклуємося про наших дизайнерів. Нашою метою було створення найкращого середовища для роботи. Ми приділяємо багато часу розвитку наших дизайнерів. А вони в свою чергу отримують можливість створювати найкращі ідеї, починаючи з процесу створення творчих ескізів».

Приблизно вісім ключових ескізів екстер’єру буде відібрано по кожному проекту для переходу до наступного етапу. Усі ці ескізи є різними та відображають унікальну суміш творчості та інновацій Jaguar. Потім спеціалісти з комп’ютерного моделювання створюють цифрову версію початкових рендерів. А вже за цими даними створюються моделі з глини.

Дизайнер, чий ескіз переміг у змаганні ідей, залишається з проектною командою до самого моменту збірки автомобіля. Це гарантує дотримання командою оригінального бачення та творчого підходу протягом всього процесу.

  1. СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ З ГЛИНИ – зазвичай відбувається за чотири роки до фінального представлення моделі

Створення моделей з глини – це основа роботи дизайн-студії. На цьому етапі ескізи та технічні дані втілюються у фізичному об’єкті. Експертна команда з 46 скульпторів, до якої входять як досвідчені працівники, так і нові таланти, відібрані після стажування, втілює ескізи в життя.

Одночасно зі створення моделей екстер’єру інша команда скульпторів працює над такими окремими деталями інтер’єру, як сидіння і кермо або навіть моделі інтер’єру натуральної величини.

Під створення глиняних моделей у новій дизайн-студії Jaguar відведено десять стендів, кожен з них повністю оснащений автоматизованими технологіями моделювання з глини. В кожного достатньо місця для двох моделей інтер’єру або екстер’єру у натуральну величину, що дозволяє команді працювати над декількома проектами одночасно. Щоб отримати індивідуальні рішення для роботи з глиняними моделями Jaguar співпрацювала з експертами компанії KOLB, виробниками продукції для обробки глини.

Глиняні моделі постійно скануються з метою досягнення повної відповідності проектним розмірам, тому скульптори мають працювати в рамках 0,2 мм допустимих відхилень. Після вдосконалення обраних концептів дизайну моделі з глини можуть бути пофарбовані. Дизайн-команда компанії Jaguar використовує технологію віртуальної реальності (VR) для того, щоб дизайнери та експерти з ергономіки могли протестувати реальну 3D глиняну модель інтер’єру у цифровому вигляді.

3D-принтери швидкого друку допомагають легко створити деякі деталі екстер’єру та інтер’єру на ранніх етапах розробки. 

  1. ОЦИФРУВАННЯ – відбувається протягом всього дизайн-процесу

Ключову роль в процесі дизайну відіграє оцифрування. Воно присутнє на кожному етапі, від створення ескізів до запуску у виробництво. 

Від початкового етапу створення концептів команда комп’ютерного моделювання перетворює ескізи на 3D моделі, поступово вдосконалюючи дизайн після отримання кожного оновлення технічних даних від інженерів. Ці дані потім використовуються для створення глиняних моделей, фізична форма яких покращується в реальних умовах. Після вони заново скануються та передаються команді комп’ютерного моделювання для подальших математичних коригувань. Фінальні дані про модель використовуються для фінальної збірки автомобіля. 

Протягом всього процесу розробки команда візуалізації й анімації концептів продовжує використовувати технології віртуальної реальності і доповненої реальності (AR) з метою зручної взаємодії з фізичними глиняними моделями і цифровими ескізами. На початковій стадії розробки концептів віртуальна реальність використовується для створення максимально повного процесу відбору ескізів, який допомагає дизайнерам визначитися з напрямком або темою концепту. 

На наступних етапах віртуальна і доповнена реальності використовуються для взаємодії з такими деталями, як оздоблення стелі салону, рухи сидінь, активна аеродинаміка, а також освітлення й екран запуску інформаційно-розважальної системи автомобіля. Така технологія дозволяє команді дизайнерів Jaguar ефективно працювати та вносити потрібні покращення за короткий відрізок часу. Завдяки пристроям мобільної віртуальної реальності будь-який проект можна оживити в будь-який частині студії.

  1. КОЛІР І МАТЕРІАЛИ – розробка відбувається протягом всього дизайн-процесу

Тактильні особливості матеріалів дуже важливі для розробників автомобілів Jaguar. Зона розташування команди, що відповідає за колір і матеріали, знаходиться між студіями інтер’єру й екстер’єру. Таке розташування відображає важливість цієї команди для обох студій. Її роль полягає в розробці нових інноваційних матеріалів оздоблення інтер'єру і екстер'єру. Команда складається зі світових експертів в області дизайну автомобілів, моди, ювелірних виробів і проектування. 

Важлива роль у дизайні будь-якого автомобіля відведена команді, що відповідає за розробку нових фарб і матеріалів фінальної обробки. Розробка нового кольору екстер'єру займає чотири роки. Випробування кузовної фарби Jaguar проводяться за суворим графіком, щоб гарантувати, що кожен аспект кольору відповідає нашим очікуванням. Це включає відправку панелей до Флориди на два роки перебування під сильним сонячним світлом, тестування антигравійного покриття при температурі -20 ° C і показників зносостійкості покриття після тривалого впливу високої вологості.

  1. ТЕХНІЧНИЙ ДИЗАЙН – відбувається протягом всього дизайн-процесу

Фахівці технічного дизайну шукають творчі шляхи реалізації бачення команди, розробляючи технології і рішення, що сприяють дизайну з самого початку процесу. Ця група творчих інженерів займає центральне місце в дизайнерському процесі, підтримуючи всю студію, допомагаючи втілити в життя навіть самий амбітний проект. Команда вдосконаленого технічного дизайну працює над повним плануванням і архітектурою автомобіля та з самого початку є ключовою частиною будь-якого проекту. 

Її робота полягає в тому, щоб переконатися в можливості здійснення проекту, визначити фізичні і законодавчі проблеми, знайти креативні рішення з метою забезпечення плавного переходу від ескізу до виробництва. Досвід команди в області автоматизованого проектування  та її розуміння останніх вимог щодо безпеки і екологічності гарантує, що команда надає надійні концепції, які охоплюють все, від упаковки і технологій до силових установок. 

  1. ВИРОБНИЦТВО МОДЕЛІ – зазвичай за чотири роки до представлення (концепт моделі)

Розробка нового дизайну автомобілів Jaguar спирається не тільки на моделювання з глини. В процесі розробки студія також створює інші моделі в натуральну величину. Ці моделі інтер'єру і екстер'єру використовуються для оцінки розмірів і пропорцій. Вони розробляються на основі вихідних концепт-ескізів протягом перших шести-дванадцяти місяців.

Після вибору «основного концепту» модель за його параметрами створюється з молотого волокна з нефункціонуючими приладами освітлення, решітками, дзеркалами і унікальними ковпаками на колеса. Така модель з вікнами з органічного скла покривається фарбою високої якості. Разом із моделями екстер’єру також створюються моделі варіантів інтер’єру. В них використовуються реальні сидіння і кермо. А всі фінальні оздоблення виконані на рівні відповідності реальним стандартам компанії. Ці моделі можна використовувати для маркетингових досліджень, а також вони помагають уникнути відхилень у розмірах.

Наступним кроком є створення моделей дизайну інтер’єру та екстер’єру для затвердження обраної естетики. Створення цих моделей проходить на етапі завершення створення глиняних моделей. Моделі для затвердження обраної естетки мають ще вищий рівень опрацювання деталей: металічні запчастини, функціонуючи прилади освітлення. Вони створюються після вдосконалення обраного концепту та коли роботи по техніко-економічному обґрунтуванню проекту вже завершуються.

Заключною моделлю є неймовірно деталізована еталонна модель індивідуального проекту – повномасштабна, повністю функціонуюча (на низьких швидкостях), створена для демонстрації автомобіля до випуску його серійної версії. Вона виготовляється на шасі індивідуального розміру, а кузов виготовлений з карбону і скловолокна. В цій моделі працює все освітлення, вона має одноразові алюмінієві диски, а також повністю допрацьований салон з функціонуючими дисплеями інформаційно-розважальної системи.

 

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть