Ціни в Україні будуть рости швидше: чого чекає Нацбанк

Источник: perec.info
банки цены
Ціни в Україні будуть рости швидше: чого чекає Нацбанк

Загальне пожвавлення економіки, яке почалося після пом'якшення карантину, дещо прискорить інфляцію в Україні. Про це повідомляється в підготовленому Національним банком України (НБУ) інфляційному звіті.

Втім, в Нацбанку впевнені, що зростання цін буде залишатися в межах цільового діапазону 5% +/- 1 в.п. – завдяки зваженій монетарній політиці.

"Вагомим проінфляційним фактором стане зростання реальних доходів населення. Базова інфляція прискориться до 4% разом з відновленням економічної діяльності. З огляду на світові тренди також будуть зростати ціни на енергоносії" , – пояснили причини майбутнього зростання цін в НБУ.

У той же час, стримувати інфляцію буде поступовий перехід монетарних умов від стимулюючих до нейтральних.

"У 2021 році облікова ставка Національного банку, яка сьогодні знаходиться на рекордно низькому рівні в 6%, ймовірно дещо підвищиться у відповідь на зростання інфляційного тиску через відновлення споживчого та інвестиційного попиту. Однак монетарні умови все ще залишатимуться стимулюючими до середини 2022 року. З огляду на, що попередні зниження облікової ставки ще не в повній мірі позначилися в вартості ресурсів на фінансових ринках, це створює передумови для подальшого зниження процентних ставок по кредитах і депозитах", – відзначили в Нацбанку.

Нагадаємо, раніше міністр економіки Ігор Петрашко заявляв, що українська економіка потрапила в "катастрофічну" ситуацію через інфляцію, яка виявилася значно нижчою за прогнози. При цьому він пояснив, що Україна не самотня в боротьбі з цією проблемою, адже занадто низька інфляція означає застій в економіці.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть