Financial Times: східна Європа легше переживе нову економічну кризу, ніж Захід

Источник: perec.info
Европа Кризис Covid-2019
Financial Times: східна Європа легше переживе нову економічну кризу, ніж Захід

Пандемія коронавірусу завдала великого економічного болю всій Європі. Але країни центрального і східного регіону можуть постраждати менше, ніж їхні західні сусіди, згідно з прогнозами Європейського банку реконструкції й розвитку (ЄБРР).

Посткомуністичні країни, які приєдналися до Євросоюзу в 2004 і 2007 роках, можуть навіть отримати вигоду від змін у мережах постачання після пандемії. ЄБРР очікує, що економіки Центральної Європи й Балтії за підсумками року разом скоротяться на 4,3%, - пише Financial Times. Але потім наступного року їхнє зростання буде становити 4,5%. Раніше банк прогнозував, що економіка регіону за підсумками 2020 року збільшиться на 3,2%. Тож зміна в прогнозі все одно означає, що варто готуватися до жорстокого скорочення в короткостроковій перспективі.

Financial Times зауважує, що цифри ЄБРР більш оптимістичні, ніж весняні прогнози Єврокомісії, опубліковані на початку місяця. Але обидва документа говорять про те, що економічна шкода буде менш тяжкою на сході, ніж на півдні, де пандемія COVID-19 відібрала більше життів й змусила країни на довше зачинитися на карантин.

Південні й східні країни-учасниці ЄС раніше цього року утворили союз, щоб отримати разом більше фінансування з семирічного бюджету союзу. Але тепер Іспанія й Італія, які постраждали більше, захочуть більшу "частину пирога". Тож чи зможе схід і південь зберегти свій союз, тепер під сумнівом. Брюссель готує плани для фонду відновлення, який потенційно може скласти сотні мільярдів євро. Єврокомісія проведе зустріч сьогодні, щоб обговорити останні пропозиції в цьому напрямку. Голова відомства Урсула фон дер Ляєн сказала, що новий фонд буде зосереджений на регіонах, які "найбільше постраждали і де потреба в гнучкості найвища".

Країни Центральної Європи досить успішно стримали коронавірус. Вони вчасно звернули увагу на те, що відбувається в Італії. Тому швидко запровадили жорсткий карантин. Менше населення і менша кількість міжнародних сполучень стали перевагою під час пандемії. Тож країни регіони одними з перших ослабили економічні обмеження.

Головний економіст ЄБРР Беата Яворчик вказала й на інші переваги Центральної й Східної Європи. Менший державний борг дав регіону фіскальний простір для підтримки економіки й працівників. Польща виділила 6,5% від свого ВВП на пакет стимуляції. Також в країнах регіону менша кількість людей працюють за тимчасовими контрактами чи самозайняті, ніж, наприклад, в Італії. Вимушений перехід на цифрові технології в розпал кризи може допомогти Східній Європі наздогнати технологічний розвиток Заходу.

З відновленням економіки країни регіону можуть також отримати вигоду від того, що європейський бізнес буде намагатися зробити свої ланцюги поставок більш гнучкими й менш залежними від Китаю. У них вже є порівняльні переваги і високі експортні об'єми в секторах, де Китай до цього часу був головним світовим постачальником. Зокрема, йдеться про сфери автомобілебудування, машинобудування, фармакології і медичного забезпечення. Яворчик вважає, що вірогідність того, що ЄС одного дня може обкласти спеціальним податком на вуглець товари з країн, які не хочуть скорочувати викиди CO2, може пришвидшити ці зміни.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть