Карантин за власний рахунок: мільйони українців припинили ходити на роботу

Источник: perec.info
Карантин за власний рахунок: мільйони українців припинили ходити на роботу

Карантин в Україні продовжили до 24 квітня. Такі заходи – найефективніший спосіб зупинити поширення коронавірусу COVID-19 і врятувати життя, як свідчить китайський досвід. Однак продовження карантину також означає, що ще місяць українцям доведеться працювати віддалено або взагалі залишатися в неоплачуваних відпустках. У найневигіднішому становищі опинилися ті, хто працював без оформлення.

Хто залишився без роботи

Через карантин в Україні зупинився транспорт, закрилися ресторани і кафе, ринки, магазини. Це ті сфери, які не можуть працювати повністю віддалено. Якщо взяти дані Держстату про офіційно працевлаштованих в цих сферах, на роботу зараз не ходять майже 3 млн українців.

"Більшості зарплату за березень і квітень не заплатять. Єдине – держслужбовцям заплатять, бо там інші умови. А, наприклад, власник магазину не може заплатити, тому що немає виручки", – пояснює Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Кількість українців, зайнятих в сферах, які пішли на карантин:

  • Оптова та роздрібна торгівля – 812 тис. ос.
  • Авіатранспорт – 16,6 тис. ос.
  • Освіта – 1,34 млн. ос.
  • Спорт та сфера розваг – 138,8 тис. ос.
  • Бібліотеки, музеї та архіви – 38,6 тис. ос.
  • Ресторани, кафе, громадське харчування – 78,9 тис. ос.
  • Транспорт – 254,1 тис. ос.
  • Будівництво – 197,5 тис. ос.

На віддалену форму роботи перейшла майже третина працівників, оцінюють в Федерації профспілок України. В основному це офісні працівники, вчителі. Ще від 35% до 50% офіційно працевлаштованих людей знаходяться у планових відпустках або відпустках за власний рахунок.

"Оскільки у нас фактично зупинено весь рітейл, будмайданчики, сфера обслуговування, транспорт, то тільки за офіційними даними майже 3-3,5 млн людей пішли в неоплачувані відпустки. Це приблизно від 70% легального ринку праці. За нашими опитуваннями, приблизно 30% роботодавців перевели співробітників на дистанційну форму роботи. Якщо брати офіційно неоформлених, то таких людей близько 7 млн", – прокоментував Олександр Шубін, заступник голови Федерації профспілок України.

Поки стабільно працюють стратегічні галузі, де безперервно працює виробництво – металургія, хімпром та інші промислові галузі. Але і там є ризики зменшення навантаження і переходу на неповний робочий тиждень, зауважує Шубін.

А ось 60% малого і середнього бізнесу на час карантину зупинилося, каже голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

"Це офлайновий бізнес, торгівля, яким довелося закритися в умовах карантину. На жаль, вони не можуть генерувати прибуток, тому підприємства змушені розпустити персонал в оплачувану відпустку. Але на скільки? Місяць багато хто може протриматися. Якщо карантин триватиме більше місяця, то персонал доведеться переводити на відпустку за власний рахунок. Якщо карантин триватиме більше двох місяців, багато підприємств опиняться перед вибором – працювати далі чи закритися", – розповів Руслан Соболь.

Безробіття в Україні зростатиме

Роботодавець повинен виплачувати більше половини від зарплати під час простою. Це прописано в трудовому законодавстві. У статті 113 йдеться про те, що час простою не з вини працівника оплачується не нижче, ніж 2/3 від окладу.

А якщо простій викликаний небезпекою для здоров'я або життя людей, то співробітникам зберігають середню заробітну плату.

"Все залежить від того, як профспілки домовляться з роботодавцями, як кваліфікувати ситуацію. У колективних договорах для співробітників можуть бути прописані більш високі гарантії, тобто, 2/3 – це законодавчий мінімум. А колективним договором може бути передбачено і більше", – говорить Олександр Шубін.

Але за фактом людей відправляють у неоплачувані відпустки, відзначає Охріменко. Когось звільняють. Найуразливіші під час карантину – ті, хто працює неофіційно. Їх права ніяк не захищені. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, нелегально працюють 15,7 млн українців.

"Безробіття в Україні зашкалюватиме після карантину. Як офіційне, так і неофіційне. До того ж, підприємства будуть змушені звільняти співробітників, а коли почнуть набирати нових, то вже на більш низьку зарплату", – прогнозує Олександр Охріменко.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть