Каса не обов'язкова і чек за допомогою SMS: в українських магазинах – революційні нововведення

Источник: perec.info
Каса не обов'язкова і чек за допомогою SMS: в українських магазинах – революційні нововведення

З 1 серпня в Україні, можна сказати, розпочався наступний етап боротьби з нелегальним бізнесом, або точніше наступний етап виведення його з тіні. Із цього дня запроваджені програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО), які дозволяють бізнесу відмовитися від звичайного касового обладнання та перейти на "підручні засоби".

Саме прагненням "вивести з тіньового обігу частину розрахунків готівкою і "відбілити" оборот товарів, які реалізуються без офіційного відображення суб'єктами господарювання", пояснювали необхідність прийняття закону "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг".

За даними Державної податкової служби, вже в перший день роботи ПРРО до 10-ї години ранку в реєстрі було відзначено 6,5 тис. таких реєстраторів.

"Віртуальні каси" – революційна технологія

Згідно із цим законом, переважна більшість продавців з 1 січня 2021 року мають обов'язково видавати покупцям фіскальні чеки, які реєструються в податковій. А для цього їм потрібні реєстратори розрахункових операцій – спеціальне обладнання, за допомогою якого касовий апарат підключається до сервера податкової служби. Але звичайні РРО досить дороги – від 5 до 15 тис. грн. Тому були розроблені програмні РРО – спеціальні застосунки, які можна встановлювати на будь-які електронні пристрої: смартфони, планшети, ноутбуки, комп'ютери. ПРРО задумували як дешеву альтернативу звичайним РРО, їх використання Державна податкова служба робить безплатним для підприємців.

Програмні реєстраторивведені з 1 серпня 2020 року, щоб підприємці кілька місяців, до посилення вимог, мали можливість випробувати це обладнання, а розробники – виправити можливі проблеми. З 1 серпня продавці можуть відмовитися від звичайних кас і звичайних РРО та почати використовувати "віртуальні каси". Причому ті, хто не захоче використовувати програмне РРО, зможуть вести розрахунки з клієнтами по-старому, за допомогою звичних "реальних" кас і РРО.

Експерти вважають, що саме собою створення програмних РРО стане революцією у сфері ритейлу (продажу).

"У попередній раз інновація такого масштабу в касовій техніці була впроваджена в 2013 році. Її називали "модемізацією": тоді касові апарати навчилися передавати дані й зберігати дані не на папері, а в електронній формі, тобто на флешці. Тоді Україна була однією з найбільш передових країн у цій сфері. Небагато країн у той час могли похвалитися аналогічною системою зі збору даних. На жаль, наступні 6 років Україна практично не розвивала свої досягнення в цій сфері і втратила свою першість. На жаль, податкова досі не вміє аналізувати зібрані дані, хоча цю технологію задумували для того, щоб впровадити ризик-орієнтований підхід у відносинах перевіряльників та підприємців і скоротити кількість перевірок. Програмні РРО – інновація такого ж масштабу. Але самі собою програмні РРО – це, можна сказати, тільки видима частина цієї нової технології. Найважливіша, на мій погляд, частина – це так званий фіскальний сервер, який буде збирати дані про продаж і фіскалізувати. Тобто буде реєструвати чеки і надавати їм фіскальні номери", – розповів керівник Асоціації товарно-грошового обігу, член Української ради бізнесу Андрій Панасюк.

Друкувати чеки можна буде на будь-якому принтері

З 1 серпня список продавців, які повинні обов'язково використовувати РРО і видавати фіскальні чеки, не змінюється. Як і раніше, це тільки для тих, хто торгує побутовою техніків, що підлягає гарантійному ремонту, ліками та медичним виробами, а також акцизними товарами. Для більшості інших продавців використання РРО стане обов'язковим, як уже говорилося, з 1 січня 2021 року. Тож покупцям не варто очікувати, що з 1 серпня вони зможуть отримувати чеки, скажімо, в кіосках або на ринках.

Не зміниться і зовнішній вигляд чеків. Однак якщо раніше чеки мали друкувати на спеціальних принтерах, які також коштували недешево, то тепер, після запуску ПРРО, продавці зможуть видавати покупцям чеки, надруковані на будь-якому принтері, навіть на допотопному.

"Стара технологія диктувала продавцям мати спеціальні принтери, фіскалізовані й опломбовані. Тепер же для друкування чека можна застосовувати не спеціальний апарат, а будь-який. Тобто підприємець зможе дістати будь-який старий принтер, який раніше друкував папір А4, а останнім часом використовувався як тумбочка, і друкувати на ньому чеки. Навіть такі апарати можуть бути налаштовані для друку вузьких чекових стрічок. Коли це було задумано, передбачалося, що підприємець зможе застосовувати ту техніку, яка є у нього під рукою, а не купувати спеціальну. Тобто що нових інвестицій у нову техніку не потрібно", – розповідає Андрій Панасюк.

СЕО компанії SkyService POS Микола Дубовик звертає також увагу на те, що з 1 серпня підприємці, які використовують ПРРО, зможуть і зовсім не видавати покупцям звичайні чеки, а відправляти їх електронною поштою.

"Розрахунок буде відбуватися точно так само, як і з використанням стандартного РРО. Тільки чек може видаватися не з фіскального пристрою, а навіть з простого принтера. Або навіть в електронному вигляді. Яким чином продавець зможе отримувати доступ до пошти клієнта – залежатиме від системи касового обліку, від програмного комплексу, який використовується в магазині або кафе. Наприклад, якщо клієнт бере участь в якихось програмах лояльності, у магазину чи кафе, швидше за все, вже є його електронна пошта, і на цю пошту йому можуть відправити чек. Також є можливість на звичайному чеку формувати QR-код, який клієнт може відсканувати і перевірити, зареєстрований цей чек у податковій чи ні", – розповідає Микола Дубовик.

Однак експерти кажуть, що до кінця всі можливі технології поки незрозумілі. Зокрема, тому, що досі не видано багато нормативних документів, які потрібні для запуску новації.

"Після запуску програмних РРО, продавцям більше не обов'язково буде друкувати паперовий чек. Можна просто показати QR-код або відправити в СМС або на пошту дані щодо чека, щоб потім гість міг по ньому знайти інформацію на сайті податкової. Однак досі в податковій не роз'яснили, як правильно за законом відправляти електронний чек клієнту, у якого немає ні смартфона, ні планшета", – говорить CEO і співзасновник компанії з автоматизації кафе, ресторанів та магазинів Poster Родіон Єрошек.

Термінали самообслуговування першими перейдуть на ПРРО?

Єдиною зміною у сфері застосування РРО з 1 серпня є фіскалізація чеків, які мають видавати в терміналах самообслуговування, або iBox. Точніше – фінансові компанії, які здійснюють переказ грошових коштів без відкриття рахунків через програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС).

"За ідеєю, з 1 серпня всі айбокси повинні видавати фіскальні чеки. Вони першими підпадають під вимогу використовувати ПРРО. За ними, до речі, можна буде перевірити, як працює вся ця система", – каже Микола Дубовик.

Однак Андрій Панасюк звертає увагу, що айбокси можуть бути не готові до цього нововведення в строк.

"Фінансові компанії, які переказують гроші через ПТКС, повинні були фіскалізуватися ще з 2015 року, але досі вони намагалися лавірувати. Тепер вже вони однозначно повинні будуть видавати чеки. Зазначу, що вони були більше багатьох інших зацікавлені в тому, щоб перейти від технології вбудованих РРО до програмних технологій. Але вони вже заявили, що не готові до цього. Оскільки не встигають це зробити. Нормативні документи з'явилися тільки два тижні тому, а інженери не можуть за два тижні змінити конструкцію всіх цих пристроїв. Сподіваюся, буде знайдений компроміс", – каже Андрій Панасюк.

У покупців є час, щоб навчитися перевіряти чеки перед введенням кешбеку

З 1 січня 2021 року, крім розширення кола підприємців, які повинні будуть видавати фіскальні чеки, вводиться так званий механізм кешбек. Він передбачає, що покупець, якому видано не фіскальний чек, а його імітацію, зможе повернути свої гроші, сплачені за товар, якщо повідомить про цей факт у податкову.

"Якщо споживачеві видано касовий чек РРО, однак інформація про такому чеку відсутня на сервері Державної податкової служби, споживач має право звернутися до контрольного органу про порушення суб'єктом господарювання порядку проведення готівкових розрахунків та в разі підтвердження цього має можливість отримати з бюджету як компенсацію 100 відсотків вартості придбаного товару, який йому був реалізований з порушенням вимог чинного законодавства. Механізм "кешбек" вводиться насамперед для боротьби з "нефіскальними" чеками, коли окремі недобросовісні платники надають споживачам чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на фіскальні чеки", – роз'яснюють у податковій.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть