Коронавірус і криза: споживчі настрої українців різко погіршилися

Источник: perec.info
Кризис Covid-2019

Індекс споживчих настроїв в Україні у березні 2020 року знизився на 8,9 пунктів порівняно з лютим - до 73,0.

Про це свідчить дослідження Info Sapiens "Споживчі настрої в Україні".

Експерти відзначають, що в березні скоротилися значення всіх складових індикатора, а найбільше - короткострокові економічні очікування й оцінки особистого матеріального становища (поточного та очікуваного).

Індекс поточного становища зменшився на 7,3 п., становивши 67,2. Складові цього індексу зазнали такі зміни:

  • - індекс поточного особистого матеріального становища (х1) становив 60,1, що на 10,6 п. менше від цього індексу в лютому;
  • - індекс доцільності великих покупок (х5) зменшився на 4,1 п. і встановився на позначці 74,3.

Індекс економічних очікувань в березні зменшився на 9,9 п. і становив 76,9. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

  • - індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) скоротився в порівнянні з минулим місяцем на 11,7 п., становивши 75,1;
  • - індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) зменшився на 12,1 п. - до 67,9;
  • - індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих 5 років (х4) знизився до 87,7, що на 6,0 п. менше показника лютого.

У березні показник індексу очікуваної динаміки безробіття становив 133,4, що на 4,7 п. вище показника минулого місяця.

Індекс інфляційних очікувань стабільний - 185,4, що на 2,7 п. вище за минулий місяць. Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців значно погіршилися: індекс девальваційних очікувань зріс на 21,5 п. - до значення 154,0.

"Індекс споживчих настроїв в березні зменшився до значення квітня 2019 року. Найбільше падіння зафіксоване за індексом оцінки та очікувань особистого доходу і розвитку економіки в найближчий рік. Водночас зниження індексу доцільності робити великі покупки є порівняно невеликим. Імовірно, споживачі налаштовані зробити заплановані великі покупки зараз, попри очікувані майбутній ріст цін і девальвацію. Індекс девальваційних очікувань зріс і повернувся на рівень березня 2019. Поточне значення індексу девальваційних очікувань залишається нижче його максимальних рівнів, що зокрема спостерігалися у серпні-вересні 2018 року", - наголошується в коментарі до дослідження.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначають на підставі вибіркового обстеження домашніх господарств країни. Під час дослідження опитують 1000 осіб віком від 16 років. Вибірка репрезентативна за статтю та віком, враховує міське та сільське населення і розмір населеного пункту. Дослідження проводило агентство Info Sapiens за підтримки інвесткомпанії Dragon Capital.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть