Медреформа в Україні: чому ліки не включили до тарифів на медпослуги

Источник: perec.info
реформы Минздрав
Медреформа в Україні: чому ліки не включили до тарифів на медпослуги

Національна служба здоров'я розрахувала тарифи, за якими платитиме медикам за лікування українців. Наприклад, за лікування інфаркту лікарні заплатять 16 000 грн, а за пологи – 8 136 грн. Але до жодного тарифу не включили вартість ліків.

Хто оплачуватиме препарати.

Чому тарифи без ліків

Лікарні отримуватимуть препарати так само, як і раніше. Міністерство охорони здоров'я централізовано закуповує ліки за держпрограмами і передає до регіонів, потім вони розподіляються до медустанов.

Медикаменти не включили до тарифів, вони фінансуються окремо.

"У МОЗ є централізовані програми закупівлі ліків. У тарифах не враховані ліки, оскільки вони профінансовані іншими програмами. Також важливо відзначити, що до програми медичних гарантій входять ліки, які входять до Національного переліку ліків. Інші ліки, на жаль, немає можливості включити. Препарати, які не включені до Національного переліку ліків, пацієнту може знадобитися купити самостійно. Також ці ліки можуть забезпечувати місцеві бюджети – це не заборонено законодавством", – пояснила Олена Горошко, директор департаменту замовлення медичних послуг і лікарських препаратів Національної служби здоров'я України.

Національний перелік ліків включає 427 препаратів, які потрібні для першочергових потреб медичної допомоги з доведеною ефективністю. До списку входять препарати, починаючи від анестетиків (лідокаїн, морфін і т.д.) і знеболювальних, таких, як парацетамол, до протиінфекційних препаратів (оксамніхін, цефтріаксон та інші) і гормонів (гідрокортизон, тамоксифен та інші).

Список розроблений на основі орієнтовного переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я. Ці ліки повинні видавати в лікарнях безкоштовно. Наявність ліків в лікарні можна перевірити.

Як дізнатися, які ліки є в лікарні

Наявність всіх ліків можна перевірити онлайн. МОЗ ще 2016 року зобов'язав лікарні публікувати інформацію про залишки препаратів на сайтах. Якщо у медустанови немає свого сайту, то інформація про медикаменти повинна бути на сайтах міста та облдержадміністрації.

"На сайті кожного обласного департаменту охорони здоров'я в обов'язковому порядку повинна бути повна інформація про наявність та вартість лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за кошти державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел в установах охорони здоров'я України. Тобто кожен українець зможе перевірити, чи є в медустанові безкоштовний для пацієнтів препарат, і побачити, за якою ціною закупили конкретні ліки", – говорить юрист Юлія Мороз.

Якщо лікар скаже, що препарат для лікування треба купити, то пацієнт може перевірити, чи входить це ліки до Національного переліку (якщо так, то платити за нього не треба). Це можна зробити на сайті "Ліки контроль". Якщо доктор виписав ліки, які не входять до переліку, то можна подивитися, чи є у них аналог з Національного переліку.

Залишки препаратів в лікарнях можна подивитися на порталі "Е-ліки". Однак сайт не охоплює всі медустанови країни. Свою систему обліку ліків під назвою eStock збирався запустити МОЗ. Система повинна охоплювати всі лікарні, проте до анонсованого терміну – кінця 2019 року – ресурс так і не запустили.

Інформацію про залишки ліків можна також запросити у головного лікаря. Він зобов'язаний її надати, каже Юлія Мороз.

"У випадку, якщо лікар призначив пацієнту препарат з Національного переліку, а в лікарні такого немає, потрібно писати скаргу головлікарю і до департаменту охорони здоров'я свого міста або області", – радить юрист.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть