МТСБУ виплатило близько 13,2 млн грн за збанкрутілі страхові компанії

Источник: perec.info
МТСБУ
МТСБУ виплатило близько 13,2 млн грн за збанкрутілі страхові компанії

За 2020 рік Моторне страхове бюро України (МТСБУ) здійснило 601 виплату за страхові компанії-банкрути. Загальна сума таких виплат склала близько 13,2 млн грн, що на 69% менше, ніж аналогічний показник 2019 року. Відшкодування відбувалося з Фонду захисту потерпілих, існуючого в рамках МТСБУ.

За зобов'язаннями шести страховиків, які припинили роботи на ринку ОСЦПВ, але ще не визнані банкрутами в установленому законодавством порядку, зроблено 463 виплати шляхом повернення базового гарантійного внеску (БГВ) таких страховиків до фонду МТСБУ на загальну суму майже 10 млн грн.

Згідно з вимогами законодавства, МТСБУ має право почати виплати за страховиків-банкрутів тільки після завершення процедури банкрутства або ліквідації. До цього моменту МТСБУ не має права повернути постраждалим у ДТП базовий гарантійний внесок. Також, МТСБУ не може здійснювати виплати, якщо процедура банкрутства або ліквідації вже почалася. Таким чином, клієнти таких компаній повинні очікувати повного завершення процесу. Згідно з чинним законодавством, процедура банкрутства може тривати до 12 місяців, а також може бути продовжена ще на 6 місяців за рішенням Господарського суду.

«Недосконалість чинної процедури виплат по банкрутах створює патову правову ситуацію, несправедливу по відношенню до людей, які постраждали в ДТП. Необхідно передбачити механізм, щоб виплати за страховиків, які не виконали зобов'язань перед постраждалими, починалися відразу після того, як ці компанії перестають бути членами МТСБУ. Тоді постраждали в ДТП зможуть швидше отримати відшкодування, а не чекати завершення тривалих юридичних процедур», – говорить генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко.

Нагадаємо, у 2019 році виплати МТСБУ за збанкрутілі страхові компанії стали найвищими за всі попередні роки. Сума склала 42,3 млн грн. З них тільки за зобов'язаннями СК «Україна» було виплачено 32,7 млн грн.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть