На ринку палива "пізнє запалювання": прогноз цін на тиждень

Источник: perec.info
АЗС цены
На ринку палива "пізнє запалювання": прогноз цін на тиждень

Минулого тижня паливо практично не дорожчало, ціни зросли в окремих регіонах максимум на 12 коп./л, а в багатьох не змінилися. Такий тренд повторювався протягом липня – тиждень стрімкого зростання, потім тиждень спокою.

Які тенденції очікувати прийдешнього тижня, розповіли наші експерти: директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев та аналітик ринку скрапленого газу Артем Куюн.

Що змінилося за тиждень

Поточного тижня можна відзначити два моменти. Перший – лідерами за темпами зростання цін стали дві області, де воно найдешевше, приблизно на гривню за літр дешевше, ніж в інших областях – це Сумська та Харківська області. І "пристала до них" Запорізька – в них ціни зросли на 10-12 коп./л залежно від виду палива. Другий момент – в семи областях ціни не змінилися, в інших підвищилися на 1-6 коп./л.

У Києві та області темпи подорожчання були вищими за середні тільки за автогазом – на 27 коп./л.

Різниця між найвищими та найнижчими цінами, залежно від регіону, зменшилася за бензином і дизпаливом, і зросла за автогазом.

А-92 діапазон цін зменшився до 17% (3,60 грн/л, мінус 10 коп./л), було 18,2%, за А-95 – зменшився до 16% (3,43 грн/л, мінус 10 коп./л), було 16,5%, за дизелем зменшився до 15,9% (3,15 грн/л, мінус 10 коп./л), було 16,5%, за автогазом діапазон цін зріс до 9,1% (1,02 грн/л, плюс 3 коп./л), було 8,9%.

Ціни на А-92

Середня ціна по Україні – 21,86 грн/л (подорожчання на 4 коп./л), найвища – на Луганщині – 24,06 грн/л (не змінилася), найнижча – на Сумщині – 20,46 грн/л (подорожчання на 10 коп./л).

У більшості областей ціни в коридорі 22,60-23 грн/л, а в Сумській і Чернігівській ним ще можна заправитися дешевше 21 грн/л.

У Києві вартість бензину А-92 – 22,89 грн/л (плюс 9 коп./л).

Ціни на А-95

Середня ціна по Україні – 22,90 грн/л (подорожчання на 3 коп./л). Найвища ціна – на Луганщині – 24,89 грн/л (не змінилася), найнижча – на Сумщині 21,46 грн/л (подорожчання на 10 коп./л). У більшості областей ціни розташовані в коридорі 22,75 – 23,40 грн/л. У двох областях – Чернігівській і Сумській – А-95 коштує нижче 22 грн/л.

У Києві вартість бензину А-95 – 24,80 грн/л (плюс 7 коп./л).

Ціни на ДП

Середня ціна по Україні – 22,33 грн/л (подорожчання на 3 коп./л). Найвища ціна – на Луганщині – 24,19 грн/л (не змінилася), найнижча – на Сумщині – 21,04 грн/л (подорожчання на 10 коп./л). Тепер не залишилося жодної області, де ДП коштує дешевше 21 грн/л.

У більшості областей ціна на дизпаливо в межах 22,10 до 22,80 грн/л, в шести ще можна заправитися дешевше 22 грн/л, але вже дорожче 21,50.

У Києві вартість дизпалива – 23,90 грн/л (плюс 6 коп./л).

Ціни на LPG

Середня ціна по Україні – 11,80 грн/л (подорожчання на 10 коп./л), найвища – на Одещині – 12,25 грн/л (подорожчання на 13 коп./л), найнижча – на Чернігівщині – 11,23 грн/л (подорожчання на 10 коп./л). Уже в чотирьох областях і в Києві газ коштує дорожче 12 гр/л: до Одеської і Миколаївської, які подолали тиждень тому цінову планку в 12 грн/л, додалися Запорізька й Полтавська, а також столиця: в Києві вартість газу – 12,11 грн/л (плюс 27 коп./л). В інших областях ціна розташована в коридорі 11,65-11,98 грн/л.

Аналіз ситуації на ринку

Експерти говорять, що темпи підвищення цін сповільнилися з двох причин: зниження цін в опті за значного попиту в роздробі через високий сезон споживання нафтопродуктів (літо, відпустки) та зміцненні курсу гривні і його стабілізації.

"Минулого тижня ціни в опті на імпортні бензин і дизпаливо на кордоні знизилися на 1,5-2%, або в перерахунку на 15-18 коп./л, що призупинило темпи зростання вартості палива в роздробі, що намітилися, – аналізує Геннадій Рябцев. – І охолодило бажання трейдерів значно підвищувати ціни, хоча потенціал зростання в межах 1 грн/л зберігається. Зараз трейдерам невигідно підвищувати ціни, адже у тих, хто їх підвищить, відразу скоротяться обсяги продажів. А продажі різко виросли, можна заробити не на маржі, а на звороті. У сезон відпусток та ще в умовах, коли через коронавірус багато закордонних курортів для нас закриті, багато українських родин на своєму транспорті їдуть на відпочинок в Україні. Додатковим фактором стало те, що українські продавці палива – група "Приват" – за місяць не підвищили ціни в роздробі навіть на копійку. Свою роль зіграло також зниження курсу гривні після її зростання вище 28 грн/долар і подальша стабілізація курсу".

Сергій Куюн підтвердив, що ціну стримує політика найбільшого гравця ринку АЗС – української групи "Приват", яка другий місяць тримає ціни стабільними. А також значні запаси палива. Але інші мережі потроху ціни підвищують.

"За місяць (1-31 липня) середня ціна палива на АЗС зросла на 0,75 грн/л, але окремі роздрібні мережі підвищили ціни на 1-2,5 грн/л – повідомив нам Сергій Куюн останні дані моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групою "А-95". – У липні мережі АЗС ОККО і WOG підвищили ціни на всі види палива на 1 грн/л. Ціни на бензин А-95 виросли до 25,99 грн/л, на бензин А-92 і дизельне паливо – до 24,99 грн/л, SOCAR і "Паралель" підвищили ціни на всі види палива на 1,5 грн/л . На 2,5 грн/л підвищила ціни на бензини мережу "БРСМ-Нафта". Бензин А-92 подорожчав до 21,88 грн/л, А-95 – по 22,95 грн/л, ДТ – до 20,02 грн/л (+1,79 грн/л). За місяць пальне подорожчало на 0,6-2,1 грн/л в таких мережах як AMIC, UPG, Chipo, SUN OIL, Motto і ще низка".

Артем Куюн зазначив, що очікувані темпи зростання роздрібних цін на газ минулого тижня виявилися нижчими за прогнозовані, адже він подешевшав в опті на межі і продовжує дешевшати.

"Зниження цін може досягти 1000 грн на тонні, це близько 50 копійок на літрі", – уточнив Артем Куюн.

Що може змінитися за тиждень

Експерти говорять, що прийдешнього тижня підвищення цін на бензини і дизпаливо продовжиться, а на газ зупиниться на теперішньому рівні.

"Потенціал зростання цін до 1 грн/л є, і він буде поступово реалізовуватися", – прогнозує Сергій Куюн.

Геннадій Рябцев також згоден, що ціни ростимуть приблизно такими ж темпами, як минулого тижня, тобто, залежно від мережі, на 20-30 коп./л, що дасть середнє підвищення цін регіонами на 5-10 коп./л.

"Багато залежить від курсу гривні: якщо він значно, в межах 50 коп./л, підскочить, це відразу викличе занепокоєння на ринку палива і зростання роздрібних цін", – уточнив Геннадій Рябцев.

Артем Куюн прогнозує, що поточного тижня ціни на автогаз не підвищуватимуться.

"Є ймовірність, що до середини серпня ми навіть побачимо зниження через опт, що здешевіє", – говорить Артем Куюн.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть