Право постійного користування землею має успадковуватись – ВКФ

Источник: perec.info
Право постійного користування землею має успадковуватись – ВКФ

Всеукраїнський Конгрес Фермерів вимагає надати фермерам, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, право успадковувати цю землю. Відповідні пропозиції ВКФ надає комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин. 

Йдеться про ситуацію, в якій опинились спадкоємці фермерів, які ще з 90-х років взяли землю у постійне користування.

Фермер з Полтавщини Дмитро Гриб, зазначив, що після того, як його батька не стало, у господарства почалися проблеми.

«Почалися перевірки і ті проблеми, з якими майже кожен постійний користувач в Україні стикається. Держгеокадастр розпочав по мені перевірку і склалась така ситуація, що я міг втратити цю земельну ділянку і вона перейшла б до інших господарів», – розповів Гриб.

Голова ВКФ, Іван Слободяник підкреслив, що історія пана Дмитра закінчилась добре – він відстояв у суді своє право користуватись земельною ділянкою. Але так буває не в усіх.

 «Переважна більшість фермерів кидають цю ініціативу, бо не вірять у свої сили, або не вистачає знань і коштів, тому землю в них просто відбирають. І таких випадків сотні і тисячі, коли землю просто розпайовують, або прокуратура накладає арешт за замозахоплення, або фермер просто відмовляється від землі», – наголосив Слободяник.

Ситуація погіршилась у 2016 році, коли Верховний суд постановив, що спадкоємці фермера, які разом ним вже два десятки років працюють на цій землі, після смерті фермера, на якого оформлена ця земля – навіть через суд ділянку у спадщину не отримають. Це спричинило масовий дерибан земель і величезну кількість кримінальних проваджень проти спадкоємців фермерів за фактом начебто самовільного захоплення ділянки.

У 2020 році відбуваються певні позитивні зрушення: Велика Палата вже нового Верховного суду вирішує, що після смерті фермера його господарство може користуватися ділянкою, наданою у постійне користування і далі, але таке право не успадковується. Слободяник вважає це рішення половинчасте.

 «Дана постанова ВС не є законом і  не страхує фермерів та їх спадкоємців від свавілля прокурорів, чиновників Держгеокадастру та ОТГ, які прогнозовано не полишать спроб нападу на такі земельні ділянки і тероризуватимуть спадкоємців далі. По-друге, ця постанова суперечить нормам Земельного кодексу України. Та й саме фермерське господарство все ще не може набувати право постійного користування земельною ділянкою – правова проблема до кінця не вирішена», – прокоментував голова ВКФ.

З липня 2021 року набувають чинності зміни до Земельного кодексу, відповідно до яких, особи, які отримали земельну ділянку в постійне користування для фермерського господарства мають право викупити її у розстрочку за нормативно-грошовою оцінкою. Але поки що не врегульована процедура такого викупу.

ВКФ наголошує, що необхідно законодавчо передбачити можливість успадкування постійного користування ділянкою. Також потрібно передбачати законом процедуру переоформлення права постійного користування земельною ділянкою від засновника на створене ним фермерське господарство. Саме ці пропозиції і н

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть