В Україні прогнозують зростання врожаю зернових у 2021 році

Источник: perec.info
зерно
В Україні прогнозують зростання врожаю зернових у 2021 році

Згідно з квітневими оцінками аналітиків ІА «АПК-Інформ», у 2021 р. валовий збір зернових і зернобобових культур може досягти 73,8 млн тонн, що на 13% перевищує показник попереднього сезону. В т.ч. валовий збір пшениці очікується на рівні 27,5 млн тонн (+10%), ячменю – 8,0 млн тонн (+2%) і кукурудзи – 35,7 млн тонн (+19%).

Позитивні прогнози обумовлено досить гарними умовами перезимівлі озимих культур, сприятливими умовами для сівби ярих культур, а також ціновими трендами, що складаються протягом 2020/21 МР і залишають високим інтерес до основних культур.

При поточних тенденціях внутрішнього споживання зерна прогнозований обсяг виробництва майбутнього сезону може сформувати експортний потенціал українського зернового ринку на рівні 54,2 млн тонн, що на 19% перевищує показник поточного МР (45,5 млн тонн) і лише на 1% менший за рекордний показник сезону-2019/20 (54,9 млн тонн). У т.ч. експортний потенціал пшениці очікується на рівні 19,8 млн тонн (+13%), ячменю – 4,3 млн тонн (+1%) і кукурудзи – 29,5 млн тонн (+27%).

Незважаючи на позитивні попередні прогнози, досить високими залишаються виробничі та торгові ризики. Зокрема, посушливі умови, що стали звичними для клімату України, цілком можуть мати негативний вплив на посіви ранніх культур на заключних етапах вегетації та на посіви пізніх культур у період формування врожаю.

З торгової точки зору для України залишаються високими як конкурентні ризики на ключових ринках, так і ризики нетарифного регулювання.

Крім того, після поточного досить спокійного сезону врожай зернових близько 74 млн тонн може стати черговим випробуванням на міцність внутрішньої логістичної системи.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть