Водневий потенціал: чи зможе "зелена" енергетика замінити газ в Україні?

Источник: perec.info
Водневий потенціал: чи зможе "зелена" енергетика замінити газ в Україні?

Країна з найбільшим водневим потенціалом. Такою Україну визнало Європейське Енергетичне співтовариство. Там особливо відзначили програму випробувань водню в газових мережах. Це наймасштабніший проєкт із "зеленої" водневої енергетики в нашій країні.

Чи зможе водень повністю замінити газ? Розбиралися мої колеги.

Літо 2020 року. В ЄС презентують "Водневу стратегію". І за нею, до 2030 року викидів парникових газів мають зменшитися більш як вполовину. І насамперед, завдяки "зеленому" газу, водню, як паливній альтернативі. При його спалюванні утворюється лише пара.

Ярослав Демченков, заступник міністра енергетики України:

Німеччина і інші країни ЄС розглядають сьогодні Україну, як країну яка може поставляти водень зелений. У нас є значний потенціал для розвитку ВДЄ, тобто, отримання електричної енергії з сонця, вітру. Електролізом ми маємо можливість отримувати зелений водень і експортувати його в країни ЄС.

Якщо розвивати цей напрямок, то частина вже за два роки зможе використовувати газоводневу суміш. Уже незабаром це робитимуть у Великій Британії та Нідерландах. А ще у містах експериментують із опаленням - встановлюють котли, які повністю працюють на водні.

На думку європейських експертів, водневий проєкт Регіональної Газової Компанії є найбільшою дослідницькою програмою, яка дозволить Україні підтвердити статус стратегічного партнера Євросоюзу. Зараз дослідження проходять на п'яти спецполігонах у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Харківській областях.

Ігор Височанський, технічний директор АТ "Івано-Франківськгаз":

А саме випробування впливу водню на існуючу газотранспортну мережу. Ми успішно завершили перший етап - це статистичні випробування. І місяць тому, другий етап - це динамічні випробування. Ми розглядаємо варіант транспортування газоводневої суміші, з концентрацією - 10 відсотків водню та 90 відсотків природного газу.

Вже завершилася стадія експериментів на мережах. Зараз тестують спалювання газоводневих сумішей на реально діючих газових пристроях. При згорянні утворюється чиста вода без парникових газів.

Станіслав Казда, директор із стратегії розвитку РГК:

Украине необходимо разработать новые правила эксплуатации и технические стандарты газовых сетей для будущего безопасного использования газовых сетей с водородом, биометаном, биогазом и другими техническими газами. Потому что этот вопрос уже на выходе - технический биометан может появится в наших сетях уже к концу этого года. Второй вопрос - вопрос эффективности и целесообразности существования существующей газовой схемы. Это касается и ГРМ, и ГТС.

Заради проведення водневих досліджень, регіональна газова компанія ініціювала створення консорціуму із 7 наукових інститутів. Загалом вони проведуть понад 180 експериментів.

Максим Карпаш, доктор технічних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу:

Метою досліджень було подивитися, як додавання водню в газоводневі суміші буде впливати на роботу засобів обліку (лічильники), і на роботу спалювальних приладів - котлів, плиток і т.д. Ну і найбільш важливе питання - це питання безпеки.

Україна має розгалужену газову мережу, промисловий сектор та умови для виробництва відновлюваної енергії. Проте будуть потрібні інвестиції, бо багато комунікацій - зношені.

Станіслав Казда, директор із стратегії розвитку РГК:

Эти инвестиции - они необходимы. Если их заложить сейчас, хотя это большие цифры, то в будущем сеть распределения для конечного потребителя станет меньше - тариф может стать меньше.

Олег Никоноров, директор Регіональної газової компанії:

Ми готуємо масштабний редизайн газорозподільних мереж. Мережі мають стати технологічними та ефективними, щоб надати споживачам доступ до нових, чистих видів енергії. Таких як біогаз та водень. Це відповідає європейській стратегії Green Deal, мета якої досягнути вуглецево-нейтральної енергетики наступними десятиліттями.

38 пілотних проектів редизайну вже реалізовані та довели доцільність таких інвестицій, кажуть у компанії. І все це - допоможе українським мережам інтегруватися в європейський енергопростір.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть