Восени в Україні очікується чергове підвищення цін на продукти харчування

Источник: perec.info
Восени в Україні очікується чергове підвищення цін на продукти харчування

В Україні вже восени 2021 року слід очікувати підвищення цін на зернові, соняшникову олію, а внаслідок цього і збільшення вартості м’яса, яєць і молока. Експерти розповіли, до чого слід бути готовими вже в наступному сезоні, а також причини подорожчання продуктів.

Кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський впевнений, зниження цін на базові продукти влітку – це тенденція тимчасова.

 “Хоча за останній місяць ціни на товари стабілізувалися, а на деякі навіть знизилися. Однак восени нас чекає чергове зростання цін. Зростання цін на продукти харчування є загальносвітовою тенденцією, яка обумовлена, як дефіцитом ряду продуктів харчування (запаси зерна знаходяться на мінімумі за останні 7 років), так і емісією долара та інших світових валют, що призводить до зростання інфляції “, – зазначив експерт.

Що може подорожчати восени

Українці вже в наступному сезоні зможуть відчути на собі зростання інфляції. Подорожчають, швидше за все, базові продукти – м’ясо, молоко, яйця.

“Оскільки аграрний сектор України орієнтований на експорт, особливо це стосується виробництва зерна та олійних культур, то зростання цін на світових ринках призводить до зростання експорту і зростання цін в Україні. Зростання цін на зернові культури, які використовують для виробництва кормів для відгодівлі худоби і птиці , призводить до зростання цін на м’ясо, яйця, молоко “, – звертає увагу фахівець.

Хмелевський зазначає, що молочна галузь в Україні продовжує падати, а поголів’я корів постійно скорочується. Частину молока Україна вже імпортує. Крім того, відбувається масова фальсифікація молочної продукції за рахунок використання пальмового масла та інших компонентів.

 “Дефіцит молока і залежність від імпорту призводять до зростання цін на молочну продукцію. На подорожчання продовольства також впливає зростання цін на паливо, газ, електроенергію”, – додає Хмелевський.

Вартість м’яса і риби в цьому році значно зросла, якщо порівнювати з минулим роком. Але не всі сім’ї можуть собі дозволити купувати вдосталь таку продукцію. Це призвело до зниження її споживання на внутрішньому ринку країни.

“Ще важливий чинник підвищення цін на м’ясо і рибу вплинуло зниження його споживання на внутрішньому ринку України. За оцінками економічних експертів, українець з’їдає м’яса всього 53-54 кг на рік при нормі 92 кг, а європеєць – 94 кг. Вся справа у вартості м’яса і пересічний українець вибирає власним гаманцем. Таким чином, через зниження попиту споживання на внутрішньому ринку ціна на м’ясо зростає і ціни на корми для худоби зросли на 30%, що в кінці кінців відіб’ється на споживачеві “, – вважає експерт з питань АПК Яна Казьміна.

Також експерт зазначила, що на підвищення цін на продовольство вплинула і пандемія. На внутрішньому ринку залишилися тільки “сильні” гравці великого і середнього бізнесу, практично витіснивши маленькі господарства.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть