Яблука можуть майже знецінитись

Источник: perec.info
яблука
Яблука можуть майже знецінитись

Через аномально високого врожаю в Україні та Європі, а також складнощі з їх експортом в Азію садівникам в Україні доведеться продавати яблука за цінами 2019 року.

В Україні і в багатьох регіонах ЄС очікується рекордно високий урожай товарного яблука, що може спричинити за собою обвал цін на них.

З урахуванням планового збору врожаю в цьому році ціни на яблука можуть досягти рівня 2019 року, де середня ціна за сезон була близько 6-7 грн/кг. Однак останні партії виробники продавали за високою ціною на рівні 20-35 грн/кг.

“Безсумнівно, погодні аномалії, такі як град чи сильний дощ, можуть нашкодити врожаю, що може вплинути на його вартість. Однак на сьогоднішній день прогнозується високий урожай яблук в нашій країні і Європі, хоча остаточна ціна буде сформована у вересні після того, як фермери зберуть урожай”, — розповів Delo.ua президент «Української плодоовочевої асоціації» (УПОА) Тарас Баштанник.

За його словами, реалізація плодів буде здійснюватися всередині країни і відправлятися на експорт. Україна з року в рік нарощує свою присутність в Саудівській Аравії, Арабських Еміратах, Індонезії, Сінгапурі, Європі. При цьому на ринки азіатських і східних країн яблука постачають морем, а морська логістика зараз переживає не найкращі часи.

“Зараз це дорого і складно. Якщо вирішаться проблеми з морською логістикою, то яблуко попливе в Азію і арабські країни. Надіслати до Європи набагато простіше, так як його доставляють автотранспортом”, — резюмує Баштанник.

Обвал цін на яблука також прогнозує експерт ФАО Андрій Ярмак. За його словами, українським фермерам буде важко заробити через аномально високий врожай і низький попит. Плюс в ЄС ще залишилися запаси попереднього врожаю яблук, а при низькому попиті їх вартість нижча.

При цьому він додав, що через проблеми з морською логістикою (не вистачає контейнерів для експорту) цей вид перевезень став значно дорожчим, ніж зазвичай. Сухопутним шляхом поставляти яблука є можливість тільки в Європу, де зараз своє різке зростання виробництва.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть