Як вигідніше збирати на пенсію: банк, страховка чи пенсійний фонд

Источник: perec.info
Як вигідніше збирати на пенсію: банк, страховка чи пенсійний фонд

Солідарна пенсійна система в Україні з кожним роком стає все більш нежиттєздатною. Вже зараз доходи Пенсійного фонду України покривають тільки трохи більше 50% потреб в пенсіях, решту суми покриває бюджет. А через 10 років ситуація погіршиться ще більше. За даними Світового банку, в 2030 році при параметрах нинішньої солідарної системи пенсію за формулою отримуватимуть лише 40% громадян, іншим доведеться задовольнятися соціальною допомогою. Щоб виправити ситуацію, пенсійний вік для українців планується поступово підвищувати. Але це тільки частково покращить ситуацію.

"У 2028 році приблизно у 45% людей не буде можливості вийти на пенсію в 60 років, їм доведеться працювати до 63, 64 років. А якщо і до 65 років не буде 15 років стажу, людина зможе розраховувати тільки на соціальну допомогу від держави. Світовий банк зробив прогноз коефіцієнта заміщення, тобто який відсоток від середньої зарплати становитиме середня пенсія. На сьогодні коефіцієнт заміщення у нас становить 30%, тоді як нормою в Європі вважається 60%. Справа в тому, що дослідженнями доведено: якщо доходи домогосподарства падають більше ніж на 40%, це завжди стрес. І це призводить до багатьох психологічних проблем, проблем зі здоров'ям тощо. Так ось, якщо нічого не змінювати і якщо буде тільки солідарна пенсія, то коефіцієнт заміщення буде поступово падати і до 2050 року становитиме лише 18%", – розповідає Тетяна Сальникова, голова ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів.

Пояснимо на цифрах сьогоднішнього дня. Середня зарплата в Україні в грудні 2019 року становила 10 679 грн. Середня пенсія – 3020 грн, тобто 28,3%. У 2050 році, якщо б середня зарплата збереглася на нинішньому рівні, середня пенсія становила б лише 1922 грн.

Єдиний спосіб для нинішніх працюючих українців забезпечити собі безбідну старість – накопичувати гроші на пенсію. Зробити це зараз можна трьома способами:

  • банківський депозит;
  • відрахування до недержавного пенсійного фонду;
  • пенсійне страхування.

Який з цих способів вигідніший, а який ризикованіший. Які плюси і мінуси у кожного з них.

Банківські депозити

Накопичувати на пенсію в банках можна тільки за допомогою звичайних вкладів, які банки, як правило, приймають на досить короткий термін – максимум до 2-3 років. Потім депозит потрібно продовжувати або, якщо умови банків змінилися, відкривати наново. І на момент, коли термін депозиту закінчується, може виникнути спокуса забрати гроші з банку і використовувати на щось актуальніше, ніж пенсія, особливо якщо до неї ще далеко. Саме тому більшість експертів вважають депозити найненадійнішим способом пенсійного накопичення.

На сьогодні банки дають найнадійнішу гарантію прибутковості, і ця прибутковість досить висока – 12-17%. Однак паралельно зі зниженням облікової ставки НБУ знижуватимуться і відсотки за вкладами, попереджають експерти. У багатьох країнах Євросоюзу, наприклад, вже є негативні або "нульові" банківські ставки. Отже від зниження прибутковості за банківськими депозитами ніхто не застрахований.

До того ж слід пам'ятати, що в разі ліквідації банку, його банкрутства Фонд гарантування вкладів поверне вкладнику максимум 200 тис. грн. Якщо сума накопичень буде більшою, ці гроші просто можуть "згоріти".

Пенсійне страхування

Пенсійні програми існують у страхових компаній, які займаються страхуванням життя. Таких компаній в Україні трохи більше десятка, і практично у кожної з них є по кілька видів пенсійних програм, зі своїми умовами і заборонами.

Якщо ж говорити про загальні принципи роботи, то одна з відмінностей страхування від депозитів і від вкладів в недержавні пенсійні фонди – обов'язкові відрахування в певний період: на місяць, на квартал, на рік. Одні розглядають це як позитив, інші – як негатив такого виду накопичень.

"Якщо людина укладає зі страховою компанією контракт, вона бере на себе зобов'язання вносити регулярно визначені суми. Якщо вона передумає, їй буде складно відмовитися від платежів. Тобто страхова компанія буде дисциплінувати", – розповідає фінансовий консультант страхової компанії Олексій Миколенко.

У той же час більшість остерігаються укладати договори пенсійного страхування саме через таку обов'язковості платежів. Не всі впевнені в стабільності свого доходу, а тому люди переживають, що втратять відсотки і страхові виплати, якщо, скажімо, через певний час не матимуть можливості робити обумовлені страхові відрахування.

Ще одна перевага пенсійного страхування – виплата деяких сум у разі настання страхового випадку. А при страхуванні життя до страхових випадків належать будь-які проблеми, починаючи від перелому і опіку і закінчуючи втратою непрацездатності та смерті. Розмір страховки залежить від суми страхових внесків, але ці виплати робляться не за рахунок внесків, а з коштів компанії.

У разі повної втрати працездатності застрахованою особою більшість страхових компаній звільняють її від подальших платежів, проте продовжуючи вносити зазначені в договорі суми зі своїх коштів.

Страхові компанії, за законодавством, мають право гарантувати застрахованим особам прибутковість їх страхових внесків максимум в розмірі 4% річних. За фактом сьогодні успішні страхові компанії показують набагато більшу прибутковість, яка співмірна з прибутковістю банківських вкладів.

Згідно із законом, з грошей, сплачених як пенсійні страхові внески, не стягується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Таким чином, подавши відповідну заяву до податкової і декларацію, можна повернути за підсумками року 18% від розміру пенсійних внесків.

З очевидних мінусів пенсійного страхування можна назвати жорсткий відбір кандидатів. Якщо з якихось параметрах людина не підходить, їй можуть відмовити у пенсійному страхуванні. Наприклад, на сайті однієї зі страхових компаній є такий перелік "табу":

  • - особи у віці старше 55 років;
  • - особи з інвалідністю;
  • - хворі на діабет, особи з нирковою недостатністю, які перенесли інфаркт або інсульт;
  • - нарко- або алкозалежні;
  • - ВІЛ-інфіковані або хворі на СНІД.

Недержавні пенсійні фонди

Сайт "Сьогодні" вже розповідав про недержавні пенсійні фонди(НПФ) і про те, чи безпечно накопичувати на пенсію таким чином.

До плюсів НПФ можна віднести неможливість банкрутства. Як ми вже писали, фонд – неприбуткова організація, він має право витрачати на свою діяльність тільки 5% від суми вкладів. Розпоряджатися грошима вкладників не може – це робить організація-адміністратор, при цьому самі гроші зберігаються в банку. Такий потрійний взаємоконтроль покликаний мінімізувати можливість втрати або знецінення вкладів. Однак повної страховки на цей рахунок не існує. Теоретично експерти допускають можливість навмисно неправильного розпорядження пенсійними вкладами (наприклад, що гроші вдасться вивести шляхом вкладення в невигідні активи). Однак до сих пір великі та надійні НПФ демонстрували прибуток на рівні банківських депозитів і навіть вище – на заздрість аналогічним західним структурам.

До позитивів НПФ також можна віднести необов'язковість вкладів (можна сьогодні заплатити 300 грн, а через місяць 3000, а через рік зробити перерву в платежах або взагалі "забути" про договір до пенсії). Можливість відкрити пенсійний рахунок навіть за рік до виходу на пенсію. А також можливість отримувати виплати на 10 років раніше настання офіційного пенсійного віку. Як і в страхових компаніях, в НПФ сума вкладів звільняється від оподаткування ПДФО. Але, на відміну від страхових, повернуту суму цього податку можна відразу покласти на пенсійний рахунок у фонді і розцінювати її як додаткові відсотки.

Мінусом можна вважати те, що, за законодавством, пенсійний фонд не має права гарантувати вкладникам навіть мінімального прибутку.

Де можна більше заробити?

Спробуємо порівняти можливу прибутковість пенсійної страховки і пенсійних внесків. Відзначимо відразу, що прибутковість страхових внесків порахувати за допомогою калькуляторів на сайтах не вийде – розрахунки здійснюють тільки представники компаній. Тому ми вирішили відштовхуватися від умов, які поставила страхова компанія. Для розрахунку взяли чималу, але "круглу" суму – платити по 1000 грн на місяць впродовж 14 років.

Страхова компанія:

В одній із страхових компаній, до якої ми звернулися, нам повідомили, що після закінчення страхового договору, тобто через 14 років, на рахунку збереться близько 316 тис. грн. При цьому за 14 років застрахована особа сплатить тільки 168 тис. грн. Запевняли: розрахоаували за 12% річних. Але сума може бути і більшою, якщо діяльність компанії буде успішною. Плюс до цієї суми не були включені 18% повернення ПДФО, які можна буде отримати від податкової. Якою буде підсумкова сума за умови гарантованої прибутковості страхової компанії – 4% – з'ясувати не вдалося.

Після завершення виплат за договором 316 тис. можна буде забрати відразу, а можна отримувати у вигляді щомісячних пенсійних виплат. На залишок, як і раніше будуть нараховуватися відсотки, тому середня виплата на місяць складе близько 4700 грн.

Додамо, що відразу після укладення договору компанія гарантує додаткову страхову суму в розмірі 125 тис. грн – у разі проблем зі здоров'ям або нещасних випадків можна звертатися за компенсацією, вона складе від 3 до 100%, залежно від складності проблеми.

Недержавний пенсійний фонд:

У НПФ своя особливість калькулятора: очікувану прибутковість ти можеш вибрати тільки сам. Адже фонд, як уже зазначалося, нічого не гарантує – не має права.

Для порівняння ставимо 12% – таку ж ставку, за якою нам (нібито) рахували дохід в страховій компанії. Внесена сума не змінюється (168 тис. грн). А ось накопичена сума виявляється більшою – 413,5 тис. грн . В іншому НПФ при таких же введених параметрах накопичена сума склала понад 435 тис. грн . Якщо отримувати з цієї суми пенсію аннуїтетом (рівними частинами) впродовж 20 років, розмір пенсії складе понад 6500 грн на місяць (з урахуванням того, що накопичена сума теж обростатиме відсотками).

При розрахунковій прибутковості в 4% (це гарантовані відсотки страхових компаній) накопичити в НПФ вдасться тільки 224 тис. грн (168 тис. платежів, 56 тис. відсотків). В такому випадку за калькулятором одного НПФ пенсія (якщо отримувати її 20 років) складе 3,5 тис. грн, за калькулятором іншого – лише 1400 грн.

Однак на сьогоднішній день 4% прибутковості – це страшний сон НПФ. Лідери рейтингу показують прибутковість за останніх 5 років на рівні 18-24%. Нагадаємо, вкладники НПФ можуть хоч щороку змінювати пенсійні фонди, якщо їх не влаштовує результат діяльності колишнього.

Банківський депозит:

Знайти депозит з невеликою початковою сумою (1000 грн), можливістю щомісячного поповнення і капіталізацією відсотків виявилося не так вже й легко. Щоб надати такі умови, банки хотіли або отримати велику суму в перший місяць (5 тис. грн і вище), або виплачувати відсотки щомісяця на картку, а не додавати до суми вкладу.

Проте ми знайшли кілька пропозицій, де можна було починати депозит з 1000 грн і щомісяця вносити таку ж суму. Щоправда, максимальний термін такого депозиту становив 2 роки. Потім його треба продовжувати або відкривати новий.

Отже, в одному з державних банків при потрібних нам умовах прибутковість депозиту становить тільки 10%. Якщо вийде продовжувати такий депозит впродовж 14 років на аналогічних умовах, сума накопичень складе 354 тис . – це більше, ніж з при страхуванні і чим в НПФ. Однак, нагадаємо, малоймовірно, що банківські ставки залишатимуться такими ж високими впродовж 14 років.

При 12% річних прибутковість банківського депозиту за 14 років складе взагалі 437 тис. грн, стверджує калькулятор. Щоправда, в розрахунках явно не враховані податки, які сплачуються з відсотків – 18% ПДФО і 1,5% військовий збір. А за вирахуванням цих податків прибутковість складе менше 300 тис. грн – навіть менше, ніж нам нарахували в страховій компанії.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть