ЮНІСЕФ стурбований стрімким зростанням дитячої бідності через COVID-19

Источник: perec.info
ЮНІСЕФ стурбований стрімким зростанням дитячої бідності через COVID-19

Понад 6 млн осіб в Україні можуть опинитись за межею бідності через соціально-економічну кризу, викликану COVID-19. Зокрема, від економічних наслідків постраждають 1,4 мільйона дітей. Такі показники консервативного сценарію  Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), який базується на макропрогнозі Кабінету Міністрів України. 

Відповідно до аналітики, рівень бідності зросте з 27% до 44%. Вплив на дітей буде ще більш відчутним: з 33% до 51%. Тобто, нинішні розрахунки ЮНІСЕФ передбачають, що скрутне фінансове становище очікує кожну другу родину з дітьми. 

ЮНІСЕФ стурбований, що погіршення економічної ситуації матиме найбільш руйнівний вплив на багатодітні сім'ї, одиноких батьків з дітьми, родини з дітьми до трьох років та одиноких пенсіонерів віком за 65 років.

У зв'язку з критичним зростанням дитячої бідності та незахищеності родин, ЮНІСЕФ закликає Президента, Парламент, Уряд та місцеву владу вжити термінових ефективних заходів соціального захисту для пом'якшення наслідків COVID-19.

Незважаючи на існуючі обмеження державного та місцевих бюджетів,  подолання дитячої бідності повинно стати головним пріоритетом, інакше у довгостроковій перспективі неминучі проблеми розвитку для всієї країни.  Йдеться, у тому числі, про збільшення кількості дітей у інтернатних закладах, еміграцію, проблеми зі здоров'ям та економічним становищем родин, а також в цілому перешкоди до розвитку дитини.

"Ми маємо зробити все можливе, аби наслідки COVID-19 для дітей та їх родин були мінімальними. Від рішень держави сьогодні залежить майбутнє мільйонів дітей. Необхідно докласти зусиль, аби COVID-19 не став перешкодою у доступі до освіти, здорового харчування, достойних умов життя дітей та їх сімей", - зазначила Лотта Сильвандер, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

ЮНІСЕФ наголошує на необхідності розробки короткочасної та довготривалої стратегії соціального захисту. У якості екстреного реагування, ЮНІСЕФ пропонує розглянути можливість тимчасової універсальної виплати всім домогосподарствам з дітьми. Також необхідно розширювати існуючі програми з підтримки сімей, зокрема, збільшити щомісячні виплати допомоги при народженні дитини. 

Міжнародний досвід підтверджує, що поєднання грошових виплат із локальними механізмами соціальних послуг є найбільш успішною системою соціального захисту.

У відповідь на нові виклики ЮНІСЕФ спрямовує свої ресурси на підтримку українських дітей та їх родин і переорієнтовує існуючі програми для реагування на COVID. ЮНІСЕФ працює у різних напрямках: від доставки захисного та медичного обладнання в лікарні до стратегічних комунікацій, від допомоги організації дистанційного навчання до зміцнення потенціалу медичних працівників, освітян і соціальних працівників. 

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть