За що звільняють українців і чому вони самі залишають роботу

Источник: perec.info
работа
За що звільняють українців і чому вони самі залишають роботу

Звільнення з роботи – це завжди непросто. Щоправда, останнім часом люди почали лояльніше ставитися до цього не так серйозно і з більшою легкістю міняють робоче місце.

Чому звільняються українці і за що їх найчастіше звільняють роботодавці.

Чому українці йдуть з роботи

Згідно з дослідженнями hh.ua|grc, яке проводили наприкінці 2017 року, 44% респондентів змінюють роботу раз на 2-4 роки, а кожен п'ятий українець змінює роботу раз на рік або навіть частіше.

Українці йдуть з робіт з різних причин: хтось хоче змінити сферу діяльності, інші мріють про кар'єрне зростання, а треті розраховують отримувати більшу зарплату. Результати дослідження свідчать, що 50% опитаних називають головною причиною для зміни роботи низьку заробітну плату.

"Майже стільки ж респондентів (45%) повідомили, що поміняють роботодавця, якщо відчують застій на поточному місці роботи. А от переманити цікавою пропозицією від іншої компанії можна 39% опитаних. Ще третина опитаних (33%) готові будуть змінити роботу, якщо їхня діяльність не буде приносити задоволення. Майже стільки ж (32%) не будуть миритися з некомфортною атмосферою всередині колективу", – відзначають аналітики.

Так не найпопулярнішими причинами для звільнення виявилося велике навантаження, через яке йде всього 8% працівників, а через особисті проблеми змінює роботу 4% респондентів.

І хоча незамінних людей немає, аналітики відзначають, що, часом, роботодавцям набагато вигідніше утримати співробітника, який замислюється про звільнення, ніж шукати на його місце когось іншого, навчати його і вводити в курс справи.

Так, 57% респондентів зазначили, що готові залишитися в компанії, якщо їм підвищать зарплату, 44% не будуть звільнятися за умови нових перспектив розвитку, а 35% готові залишитися, якщо їх підвищать.

"Ще 31% опитаних заявив, що вони можуть залишитися в компанії, якщо їхня заробітна плата буде регулярно переглядатися, а 28% можуть утримати певні пільги, а саме – компенсація витрат на навчання, курси чи тренінги", – відзначають експерти.

Водночас менш ефективними способами запобігання звільнення виявилися наявність розвезення від будинку до роботи і назад, проведення корпоративів, спільних свят і активностей.

Чому українців звільняють

Водночас існує і маса причин, чому українців звільняють самі роботодавці. Оксана Огнєва, Head of Recruitment and Management Practice порталу з пошуку роботи Jooble розповідає, що реальні причини звільнень з минулого місця роботи, зазвичай, з'ясовуються під час якісної перевірки рекомендацій, рідше – саме під час співбесіди.

Авжеж, звільнити співробітника можуть через цілу низку причин, починаючи від невідповідності займаній посаді і закінчуючи звичайними конфліктами.

"До найчастіших причин звільнень можна віднести те, що людина не виправдала надій. Це "дельта" між очікуваннями і реальністю. Завищені очікування можуть сформувати як самі співробітники, – переоцінивши свої можливості, обіцяючи роботодавцю швидкий результат там, де він неможливий. Так і сам роботодавець – не розуміючи всієї суті поставленого завдання", – розповідає Огнєва.

Ще одна поширена причина звільнень – недооцінка співробітника. Експерт зазначає, що часто з такою історією стикаються співробітники, які довго працюють на своєму місці: коли обов'язки додавалися в історичному порядку, а рівень заробітної плати залишався незмінним.

"На жаль, існують роботодавці, які недооцінюють співробітників, що існують, і зрештою несвоєчасний перегляд компенсації праці веде фахівців на сайти з працевлаштування", – пояснює Огнєва.

Вона додає, що також до поширених причин звільнень можна віднести нецікаві завдання, які не відповідають рівню кваліфікації фахівця. Наприклад, коли роботу можна автоматизувати і звільнити час для цікавіших завдань. Тому співробітники часто самі йдуть в пошуках чогось цікавішого.

Загалом, експерти відзначають, що причини звільнень можуть бути найрізноманітнішими, а ось найбільш поширеним формулюванням в трудовій книжці все ще залишається звільнення за власним бажанням.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть