ЗМІ: якщо частка контрабанди сигарет в Україні сягне 10%, боротися з нею буде важко

Источник: perec.info
ЗМІ: якщо частка контрабанди сигарет в Україні сягне 10%, боротися з нею буде важко

Згідно з останніми дослідженнями, на початку 2020 року частка контрабандних сигарет в Україні склала 6%. За підсумками 2019 року цей показник склав 6,6%, і держбюджет недоотримав 4,7 млрд грн. Загальні втрати держбюджету за 2017-2019 роки склали 8,5 млрд грн. Як зазначає «Економічна правда», якщо частка контрабандних сигарет сягне 10%, боротися з цим буде важко.

У цьому році через кордон України злочинці намагалися переправити сигарет на загальну суму 20 млн грн. І це тільки ті сигарети, переправленню яких вдалося перешкодити.

За словами Гінтаутаса Диргели, директора з корпоративних питань JTI Україна, основні причини зростання контрабанди сигарет в Україну полягають у незапланованому підвищенні акцизних податків, відсутності кримінальної відповідальності за контрабанду та невиконанні плану уряду з боротьбі з контрабандою.

За даними сайту «Ні контрабанді», створеного за підтримки JTI Україна, Державної податкової служби та Державної прикордонної служби, адміністративні міри покарання за контрабанду занадто м'які, оскільки не несуть серйозної загрози злочинцям.

Видання також відзначає, хоч Кабмін і затвердив Стратегію боротьби з нелегальною торгівлею сигаретами в 2017 році, план дій з'явився лише в 2020 році.

"Коли для споживачів сигарети стають занадто дорогими занадто швидко, попит на нелегальні цигарки різко зростає і зростає готовність споживачів купувати такі продукти за межами магазинів і будь-яких інших звичайних точок продажів. Виникає замкнуте коло - чим більший попит, тим більше пропозиція, чим більше пропозиція, тим більше людей наважуються купувати продукти на нелегальному ринку. І в такому випадку нелегальну торгівлю дуже складно зупинити. Тоді потрібні дії, спільні зусилля не тільки правоохоронних органів, законодавчої влади, а й виробників легального продукту", - вважає Диргела. 

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть