Лікар колишнього тубдиспансеру: ситуація навколо туберкульозу – це середньовіччя номер два

Источник: perec.info
медицина НСЗУ
Лікар колишнього тубдиспансеру: ситуація навколо туберкульозу – це середньовіччя номер два

В Україні змінюють підхід до лікування туберкульозу. Хворих, які більше не поширюють туберкульозну паличку, не будуть ізолювати від суспільства. Вони можуть ходити на роботу і лікуватися вдома, оскільки не несуть загрози. Однак серед українців розганяється паніка, ніби тубдиспансери закриють, а хворі на туберкульоз будуть заражати здорових людей в транспорті і в чергах до лікаря.

"Ситуація навколо туберкульозу – це середньовіччя номер два після коронавірусу. На жаль, тема туберкульозу в нашій країні сприймається негативно. Ця стигма пов'язана з тим, що саме служба сама себе захищає і відгороджується від суспільства та намагається ізолювати свого пацієнта", – вважає Світлана Єсипенко, головлікар Одеського обласного центру соціально значущих хвороб.

Незаразні пацієнти не муситимуть перебувати півроку в лікарні. Вони можуть приймати ліки вдома. Це дійсно означає, що велика частина ліжок в диспансерах стане непотрібною. Відповідно, певні тубдиспансери об'єднають. Відпаде потреба обслуговувати ці ліжка, і частину медиків доведеться скоротити. У МОЗ заспокоюють, що медпрацівники знадобляться в інших медзакладах, оскільки їх скрізь не вистачає.

Ті пацієнти, які ще заразні, лікуються в стаціонарі. Якщо організм більше не виділяє туберкульозну паличку – лікуються амбулаторно. Якщо людина, що хворіє, без певного місця проживання, її відправляють на санаторне лікування.

Зі слів Єсипенка, головне опір йде від головлікарів тубдиспансерів, які не хочуть щось міняти.

Річ у тім, що з 1 квітня спеціалізована медична допомога, і туберкульозна служба зокрема, фінансуватиметься через Національну службу здоров'я України(НСЗУ). А платити відомство буде не за кількістю ліжок в лікарні, як зараз, а за лікування пацієнтів. Чим більше вилікуваних, тим більше оплата від НСЗУ. А щоб укласти договір з НСЗУ, треба відповідати вимогам: наявність обладнання, фахівців тощо.

У Національній службі здоров'я відзначають, що на сьогодні 281 медустанову подала заявку на контрактування лікування туберкульозних пацієнтів. З них 18 – тубдиспансери, інші – багатопрофільні лікарні, які мають всі умови, щоб надати якісну медичну допомогу.

"Жоден пацієнт, який потребує протитуберкульозної допомоги, не залишиться без неї", – прокоментували в НСЗУ.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть