Науковці описали третій в історії випадок повного одужання людини від ВІЛ

Источник: perec.info
Науковці описали третій в історії випадок повного одужання людини від ВІЛ

35-річний громадянин Бразилії, раніше ВІЛ-позитивний, повністю позбавився від вірусу у своєму організмі. Ознаки патогену в організмі чоловіка відсутні вже понад рік.

Як повідомляє Naked Science, стаття про це опублікована в журналі Science. Також доповідь про результати лікування представлений на конференції AIDS 2020: Virtual.

Головна складність лікування ВІЛ в тому, що цей вірус вражає клітини крові. Патоген у клітинах перебуває у латентному стані, тому імунна система не здатна розпізнати його і атакувати. На сьогодні медицина може лише «тримати вірус в узді» з допомогою фармацевтичних препаратів.

Доктор Рікардо Діас з Університету Сан-Паулу в Бразилії вирішив випробувати новий метод боротьби з ВІЛ. Його підхід був спрямований на те, щоб «розбудити» вірус і дати імунній системі можливість знищити його повністю. Нову методику Діас випробував на декількох пацієнтів.

Той самий «пацієнт номер три» проходив лікування за допомогою стандартної трикомпонентної схеми антиретровірусної терапії. У вересні 2015 року лікарі призначили йому ще два препарати: долутегравір (інгібітор вірусного ферменту інтегрази, відомий під комерційною назвою «Тівікай») і маравірок (антагоніст хемокінових рецепторів, що запобігає проникнення вірусів в клітини).

Крім того, пацієнт приймав нікотинамід (вітамін B3), який стимулював пробудження «сплячих» вірусів в заражених клітинах, роблячи їх більш уразливими для імунної відповіді. Така схема лікування застосовувалася протягом року; потім пацієнт повернувся до стандартної трикомпонентної схеми, а у березні 2019 року припинив медикаментозне лікування.

Відтоді в зразках його тканин і крові не виявлялися вірусні частинки або окремі компоненти вірусу. «Ми не можемо обшукати весь організм, але за найбільш точними свідченнями, інфікованих клітин немає», – повідомляє Діас.

Це третій в історії випадок повного лікування людини від ВІЛ — і перший, якого вдалося досягти за допомогою лише медикаментозних методів. Двоє попередніх пацієнтів, Адам Кастильєхо і Тімоті Рей Браун, позбавилися від патогену за допомогою трансплантації стовбурових клітин.

Результат, якого досяг Діас, можна назвати проривним. Однак оптимізм лікарів з цього приводу досить стриманий, адже чотири інших пацієнти, які отримували аналогічне лікування, від вірусу в організмі не позбулися. Точно так само залишаються інфікованими 30 осіб, на яких Діас випробував модифіковані схеми лікування.

«Результат цікавий, але всього лише попередній, — каже Моніка Ганді з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, фахівець з вивчення ВІЛ. — Це трапилося з однією і поки єдиною людиною».

Колега Ганді Стівен Дікс був ще категоричнішим і назвав інцидент «не одужанням, а лише цікавим випадком, що вимагає детального вивчення».

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть