Newsweek: вчені Ізраїлю перевірили, наскільки безпечна швидка розробка вакцин від COVID-19

Источник: perec.info
Newsweek: вчені Ізраїлю перевірили, наскільки безпечна швидка розробка вакцин від COVID-19

Вчені в різних куточках світу з максимальною швидкістю намагаються розробити вакцину від COVID-19. На тлі такого поспіху з'явилися занепокоєння, що препарат може виявитися не достатньо безпечним для людей.

Головний радник уряду США в боротьбі з пандемією й директор Інституту алергології й інфекційних захворювань доктор Ентоні Фаучі відкинув ці тривоги. Тепер вчені з Ізраїлю встановили, що сам сучасний процес розробки вакцин абсолютно безпечний, - пише Newsweek.

Заступник директор Медичного центру в Тель-Авіві Даніель Шепшелович виступив співавтором нового дослідження, опублікованого в журналі Annals of Internal Medicine. Він пояснив виданню, що робота його команди не перевіряла, наскільки безпечні самі потенційні вакцини від коронавірусу. Метою було з'ясувати, чи швидкість якось впливає на якість роботи над ними.

"Коли вакцину від COVID-19 схвалять, прийміть її. Я сам так і зроблю. Зараз я працюю у відділенні загальної медицини, яке переобладнали для пацієнтів з коронавірусом. Коли ми отримаємо схвалену вакцину, я буду серед перших, кому її запропонують. І я прийму її без вагань", - сказав Шепшелович.

У минулі вихідні Фаучі закликав суспільство зробити щеплення від грипу, щоб "притупити" вплив хвороби на пандемію COVID-19. Минулого тижня він, будучи членом команди Білого дому з реагування на коронавірус, запевнив, що швидкість, з якою ведеться розробка вакцин, не вливає на безпечність препаратів. І ризики процесу мають лише фінансовий характер. Натомість він висловив стривоженість через те, що масові щеплення можуть не принести колективний імунітет через те, що "надзвичайно великий відсоток" населення США займають антинаукову, антиурядову позицію, відмовляючись від вакцинації.

У своєму дослідженні Шепшелович і його колеги перевірили всі 57 препаратів, які Управління з продовольства і медикаментів схвалило за останні 20 років. Схвалення 53 з них базувалося на випадкові контрольні випробування із залученням в середньому 4161 добровольця. Команда вчених перевірила вакцини, на яких були поставлені штампи схвалення з січня 1996 року до грудня 2015-го. Крім того, вони перевірили низку препаратів, які були схвалені нещодавно до першого січня 2020 року.

Дослідники встановили, що ліцензування нових вакцин вимагає "масштабних і довготривалих" випробувань. Але навіть після завершення цього етапу за препаратами все одно стежать, відслідковуючи побічні ефекти серед різних груп населення. В 1990-х роках Управління з продовольства і медикаментів США створило спеціальну Систему повідомлення про побічні дії вакцин.  Нею можуть скористатися всі: від лікарів до пересічних громадян.

Більшість препаратів, оцінку яких провели вчені з Ізраїлю, були проти штамів сезонного грипу. Крім того, вони перевірили вакцини від дифтерії, правцю, коклюшу, поліомієліту, гемофільного грипу типу "Б", гепатиту "Б" і "А, а також менінгококу, вірусу папіломи людини та ротавірусу. Більшість проблем з безпекою були виявлені через програму повідомлення про побічну дію. Всі ці ефекти не були серйозними, згідно з результатами дослідження.

Шепшелович після дослідження переконаний, що наукові факти й докази "більш чіткі щодо безпечності вакцин, ніж у випадку будь-яких інших сучасних засобів медичного втручання".

"Користь велика. А ризик дуже малий", - сказав він.

У питанні швидкості розробки десятків видів вакцин від COVID-19 Шепшелович додав, що його дослідження показало, що "люди, відповідальні за схвалення й регуляцію таких препаратів, довели, що їхній відповідальності можна довіряти. Вони робили це багато разів раніше".

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть