Science: штучні антитіла зможуть лікувати від COVID-19 ще до появи вакцини

Источник: perec.info
Covid-2019 пандемия
Science: штучні антитіла зможуть лікувати від COVID-19 ще до появи вакцини

Світ затамував подих через високі ставки в гонці розробки вакцини проти коронавірусу. Але не менш критичне змагання триває у процесі виробництва цільових антитіл, які можуть дати миттєве посилення імунітету проти збудника хвороби.

Клінічні випробування цих моноклональних антитіл, які здатні як запобігти зараженню, так і допомогти в лікуванні COVID-19, вже тривають. Їхня ефективність може бути доведена в наступні кілька місяців. І цілком можливо, що такі антитіла стануть доступними ще до завершення випробувань вакцин, - пише Science.

"Якщо хтось був би готовий побитися об заклад, то йому варто було б зробити ставку на те, що відповідь про моноклональні антитіла з'явиться раніше, ніж відповідь про вакцини", - сказав голова Національного інституту алергії й інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі.

"Антитіла потенційно можуть стати важливим мостом, перш ніж з'явиться вакина": - сказав президент Eli Lilly Аджей Нірула. Його компанія інвестує в розробку таких антитіл.

Видання пише, що вони, швидше за все, будуть більш ефективними в боротьбі з коронавірусом, ніж доступні зараз ліки, такі як remdesivir і dexamethasone. Антитіла можуть захистити, перш за все, медиків, які ризикують заразитися, лікуючи пацієнтів з тяжкими формами COVID-19 у лікарнях.

Однак, виробництво моноклональних антитіл вимагає ліній масового вирощення B-клітин у біореакторах. Тому існують побоювання, що такий засіб лікування буде дорогим і не широко доступним. 15 липня компанії Eli Lilly, AbCellera, AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Genentech і Amgen разом звернулися до Департаменту юстиції США з запитом, чи буде порушенням антимонопольного законодавства, якщо вони будуть ділитися інформацією про виробництво своїх моноклональних антитіл для "розширення й прискорення виробництва".

Невдовзі після початку пандемії дослідники фармакологічної індустрії й в наукових колах почали роботу з ідентифікації, розробки, покращення й проведення лабораторних випробувань моноклональних антитіл проти SARS-CoV-2. Більшість з них чіпляються до так званих "шипів" вірусу, за допомогою яких він заражає людські клітини. Таким чином, антитіла нейтралізують вірус.

29 травня компанії Eli Lilly і AbCellera запустили перші випробування моноклональних антитіл на людях. На першому етапі вчені перевіряли, чи антитіла будуть безпечними для організму госпіталізованих пацієнтів з COVID-19. Також компанії Junshi Biosciences і Regeneron розпочали випробування своїх коктейлів з трьох моноклональних антитіл, здатних боротися з еболою.

"Під час випробувань ми зможемо побачити сигнали про ефективність дуже швидко", - сказала голова програми "Платформа з запобігання пандемій" (P3) в Агенції передових оборонних дослідних проектів Емі Дженкінс. Її організація впродовж 2 років інвестувала у прискорення розробки моноклональних антитіл для боротьби з пандеміями.

Дженкінс відмовилася давати чіткий прогноз щодо того, коли такий засіб лікування стане доступним. Але, за її словами, це може статися в листопаді або грудні "за реалістичним чи навіть консервативним сценарієм". Science пише, що в такому випадку антитіла стануть доступними раніше, ніж будь-яка вакцина.

Крістос Кіратсус з компанії Regeneron пояснив, що під час випробування вакцин доводиться чекати кілька тижнів, поки імунна система добровольців дасть належну відповідь на ін'єкцію. А потім знадобиться ще кілька тижнів для перевірки захисту від SARS-CoV-2. Тож випробування вакцин вимагають багато часу й великої кількості учасників. Натомість випробування антитіл, за словами Кіратсуса, все відбувається значно швидше.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть