Washington Post: коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

Источник: perec.info
Covid-2019
Washington Post: коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

Кількість підтверджених випадків COVID-19 у світі перевалила за мільйон. І все більше країн зачиняються на карантин, щоб сповільнити пандемію. На тлі цих подій головним питанням стало: "Коли все це закінчиться?".

Як пише Washington Post, відповідь залежить від великої кількості інших питань без відповідей про новий коронавірус, який спричиняє COVID-19. Приміром, чи можна заразитися більше, ніж один раз і як швидко вчені усього світу зможуть створити вакцину. Ціна і вигода від продовження карантину, а також можливості різних країн як з економічної, так і з політичної точки зору - теж фактори.

Отже, коли все це закінчиться? Існує консенсус, що пандемія закінчиться лише після появи так званого "колективного імунітету". Він виникає тоді, коли достатня кількість людей у спільноті захищена від вірусу, щоб він не міг зачепитися і вимер. Існує два шляхи до такого результату.

Один з них - щеплення. Вченим для цього потрібно створити вакцину, яка буде безпечною й ефективною проти коронавірусу. А системам охорони здоров'я різних країн потрібно буде якось отримати достатню кількість цих вакцин, щоб провести щеплення серед великої кількості людей. Другий шлях до колективного імунітету похмуріший. Це може статися після того, як велика частина громади заразиться патогеном і одужає, здобувши імунітет в процесі.

Що ж робити тим часом? Багато країн використали стратегію блокування всього руху, щоб радикально сповільнити поширення вірусу. Вони закривають бізнес і школи, забороняють масові зібрання і наказують своїм громадянам лишатися вдома. Ідея полягає в тому, щоб не допустити великого спалаху зараження, який би перевантажив можливості системи охорони здоров'я і спричинив велику кількість смертей через нестачу медичних ресурсів. Так зване "вирівнювання кривої" динаміки поширення впродовж тривалого періоду виграє час для влади і системи охорони здоров'я для мобілізації. Вони можуть наростити можливості проведення тестів, відстеження контактів заражених людей й лікування хворих, розширивши ресурси лікарень. Зокрема, вони можуть розширити відділи інтенсивної терапії й купити більше апаратів штучної вентиляції легень.

Коли можна буде ослабити обмеження? Суспільству не варто чекати швидкого повернення до нормального життя. Надто раннє зняття обмежень може призвести до нового спалаху поширення коронавірусу. Влада Китаю почала відкривати місто Ухань через два місяці після повної ізоляції від світу, коли поширення вірусу фактично припинилося. Але китайські заходи були жорсткішими, ніж в будь-якій країні. Щонайменше одна країна світу повернулася до карантину. Заступник голови медичної служби Англії Дженні Гарріс сказала, що карантин повинен тривати два-три, а найкраще шість місяців. Професор з нових інфекційних хвороб Аннеліс Вілдер-Сміт з Лондонської школи гігієни й тропічної медицини радить зберігати обмеження, поки скорочення випадків зараження не буде тривати щонайменше два тижні.

Скільки знадобиться часу, щоб розробити вакцину? Десятки компаній й університетів у світі працюють над цим. Але немає гарантій, що вони швидко досягнуть успіху. Розробка вакцин - це, зазвичай, тривалий і складних процес, який вимагає років тестування, щоб переконатися в безпечності й ефективності препарату. В битві з коронавірусом деякі гравці ставлять за мету створити вакцину за 12-18 місяців. І це надзвичайно амбітна мета. На ряду з традиційними підходами вчені покладаються на нові технології. Приміром, вони додають генетичний матеріал вірусу в людські клітини, щоб змусити їх виробляти білки, які спровокують імунну реакцію. Деякі експерти з розробки вакцин переконані, що уряди, люди й інвестори повинні підтримувати їхній оптимізм. Не можна сказати напевне, чи спрацюють їхні методи, чи вдасться закінчити роботу в стислі терміни і чи компанії зможуть виготовити достатню кількість ін'єкцій.

А що як колективний імунітет з'явиться іншим способом? По-перше, для цього потрібно, щоб люди, перехворівши, набували імунітету. У випадку з новим коронавірусом точно не відомо, чи все відбувається саме так. Також ніхто не знає, яка частина населення повинна перехворіти, щоб з'явився колективний імунітет. Зазвичай йдеться про велику кількість людей. Приміром, у випадку дифтерії перехворіти повинні 75%, а кіру - 91%.

Головний науковий радник уряду Великої Британії Патрій Велленс в лютому підрахував, що для появи колективного імунітету одужати від COVID-19 повинні 60% населення. Як швидко це відбудеться, залежить від заходів, які накладають уряди для стримування пандемії. Без жорстких обмежень епідемія пройде швидше, але буде супроводжуватися більшою кількістю смертей через нездатність системи охорони здоров'я лікувати всіх хворих. Деякі дослідники вважають, що реальна кількість заражених значно більша, ніж говорять офіційні цифри. Якщо це так, тоді країни значно ближче до набуття колективного імунітету гірким способом, ніж вважається.

Що ще може статися? Нам всім може пощастити, якщо вірус відступить з літнім потеплінням у північній півкулі Землі. Приміром, епідемії грипу припиняються зі зміною сезонів. Але поки не відомо, що вплине погода на новий коронавірус. І навіть якщо так, він може повернутися восени.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть