На окупованих територіях Донбасу зникли з магазинів необхідні продукти

Источник: perec.info
Донбас
На окупованих територіях Донбасу зникли з магазинів необхідні продукти

На окупованих територіях Донецької області різко подорожчали продукти. А деякі з них уже навіть важко знайти в магазині. Водночас місцеві жителі скаржаться на низькі зарплати і нестачу робочих місць. Після епідемії коронавірусу ситуація лише погіршилася, і поки що не видно умов для поліпшення їхнього фінансового становища. 

Той факт, що ціни зросли, на початку березня навіть визнала окупаційна “влада”. Звичайно, справжні цифри занижують, але місцеві жителі скаржаться – життя з кожним роком стає все важчим.

За даними так званого Міністерства економічного розвитку терористичної “ДНР”, у березні ситуація змінилася так:

– ціна на соняшникову олію зросла на 9 руб. і сягнула 125-130 руб. за літр (46-48 грн);

– ціни на яйця підвищилися на 2 руб. і тепер 70-80 руб. (26-30 грн);

– став дорожчим загалом борщовий набір, у січні він коштував 124 руб. (46 грн), а тепер – 140 руб. (52 грн);

– на 9 руб. подорожчало куряче м’ясо;

– на 5-9 руб. стала дорожчою ковбаса.

Але місцеві жителі кажуть, що ці ціни не відповідають дійсності. Наприклад, якщо ще місяць тому куряче філе в Донецьку можна було купити за 240 руб. за кілограм (78 грн), то тепер дешевше ніж за 270 руб. (100 грн) його годі й шукати.

У “ДНР”, щоб хоч якось заспокоїти місцевих мешканців, планують встановити контроль над цінами, з 1 квітня ціни на соняшникову олію, наприклад, не повинні перевищувати 110 руб. (41 грн), а на цукор – не більше як 46 руб. (17 грн) за кілограм.

Правда, чомусь ці продукти там уже почали зникати з магазинів. В інтернеті навіть можна знайти оголошення про їхній оптовий продаж. Так, за цукор просять 50 руб. (18 грн), трохи більше, ніж нібито має бути насправді.

“Сьогодні обійшов усі магазини в окрузі, поки купив соняшникову олію, полиці пустують. Зрозуміло, що торгувати дешевше ніхто не хоче. Кажуть, що склади з маслом і цукром стоять забиті, але в роздріб нічого не дають, бо не хочуть зазнавати збитків. На базарі літр олії тепер уже коштує 170 рублів”, – розповідає пенсіонер із Донецька Андрій Макарович.

“У вихідні їздили на закупи й були дуже здивовані цінами. Адже до Великодня більш ніж місяць, а свинина вже по 370 рублів (137 грн) і вище. Картопля – 45 рублів (17 грн), яйця 110 рублів (41 грн). А пенсії у нас маленькі, зарплати теж, я не розумію, для кого все це влаштовують?” – каже вчителька з Донецька Валентина.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть