На Сумщині масово гинуть бджоли

Источник: perec.info
Сумщина бджоли
На Сумщині масово гинуть бджоли

Мешканці сіл Графське та Капітанівка, що на Білопільщині, Сумської області, скаржаться на масову загибель бджіл. Люди вважають, що причина — в отрутохімікатах, якими фермери обробляють сусідні поля.

«Сусідні поля обробляють постійно. Останні кілька років оприскують їх з повітря. За цей час бджоли майже вимерли. У травні посіяли вночі кукурудзу, а на ранок біля вуликів — по відру бджіл. Було 40 сімей, залишилось, із зими вийшло, тільки 8», — розповідає Олег Московченко, пасічник із села Графське.

Юрій Тютюнник живе у сусідньому селі Капітанівка. Його пасіка офіційно зареєстрована. Розповідає, що в цих місцях працює кілька фермерів, одні попереджають про обробку особисто, інші — ні, й не дотримуються вимог обробітку.

«Аграрії не дотримуються періоду обробки своїх земель, своїх посівів. Вони обробляють не в строк, а коли бджола ще у польоті. І осипається бджола, гине вона. Ми недоотримуємо продукції своєї. Вони хочуть, значить, узять щось з полів своїх — а ми, значить, ні. Якщо по пригорщі бджіл лежить біля вулика — це ж спробуй ту бджолу поновити. Так це ж тільки ті, що біля вулика, а скільки їх гине ще у полі», — пояснює Тютюнник.

За словами бджолярів, землі, які нещодавно обробляли, належать агрофірмі «Степ». У Миколаївській сільській раді сказали, що ця фірма попереджала про обробіток полів, але зробила це в день початку обробітку, хоча мала повідомити за три дні.

«У сільській раді створена комісія із встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту росли. На вимогу та за заявою власника пасіки про встановлення факту отруєння бджіл, дана комісія невідкладно після факту надходження такого повідомлення виїжджає та обстежує пасіку. Але на сьогоднішній день звернень від пасічників щодо отруєння бджіл на території громади до сільської ради не надходило», — розповіла Анастасія Лещенко, начальниця загального відділу Миколаївської сільської ради.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть