Півроку з коронавірусом. Головні висновки і новини — що ми тепер знаємо (відео)

Источник: perec.info
видеоновости Covid-2019
Півроку з коронавірусом. Головні висновки і новини — що ми тепер знаємо (відео)

Головне — наскільки крихкий мир, і як природа може з легкістю порушити наші плани. Лікарі та вчені з різних куточків планети налагодили обмін інформацією. Розшифрували геном вірусу, довели його природне походження, встановили шляхи зараження, тривалість інкубаційного періоду, змогли налагодити випуск різних варіантів діагностичних тестів. Довели ефективність всього одного противірусного препарату, і препарату дексометазон — у важких пацієнтів.

Виявили, що коронавірусна інфекція різко підвищує ризик утворення тромбів. Довели, що розміщення пацієнтів на животі може запобігти необхідності у штучній вентиляції легенів. Встановили, що крім дихальної системи і легенів коронавірус уражає серце, нирки, печінку і головний мозок. Переглянули ставлення до штучної вентиляції легенів: розглядали як панацею, а тепер боїмося, як вогню, але розуміємо, що в деяких ситуаціях без неї не обійтися. З’ясували, що активне тестування допомагає виявляти пацієнтів і знижувати навантаження на лікарні. З’ясували, що профілактика має вирішальне значення, але, на жаль, таких заходів замало. Все, що встановили, це — триматися один від одного подалі, дотримуватися правил особистої гігієни, носити маску, провітрювати приміщення. Ну і за підсумками цього півріччя дехто навіть став цінувати і поважати медпрацівників.

Багато що залишається невідомим. Немає точних даних про стійкість у середовищі і мінливість самого вірусу. Немає ліків для профілактики. Немає універсального протоколу лікування. Величезні незрозумілості з тривалістю і виразністю імунітету, з можливістю повторного інфікування, з роллю безсимптомних носіїв — дітей і домашніх тварин в інфекційному процесі. Немає визначеності з термінами одужання, з віддаленими наслідками, з колективним імунітетом, з перспективами вакцинації.

Повітрообмін — головний фактор профілактики

Отже за півроку в світі кількість хворих більше ніж 14,5 млн. Три країни подолали позначку 1 млн: США — 3,7 млн. На другому місці — Бразилія — понад 2 млн, Індія — 1 млн 118 тисяч хворих. 19 країн — понад сто тисяч випадків коронавірусу. Зараз дуже серйозна ситуація в Південній Америці.

Кількість смертей, пов’язаних з коронавірусом, перевищила 600 тисяч осіб. Смертність у середньому за день становить у липні — 4 800. У червні — 4600.

Захворів на коронавірус президент Бразилії, він був таким пофігістом щодо цієї хвороби. Адміністрація Трампа 6 липня повідомила про вихід США з ВООЗ. Офіційно вийти вони зможуть через рік. Причина: нібито Всесвітня організація охорони здоров’я стала маріонеткою Китаю. Проте 12 липня всі ЗМІ світу написали про унікальну подію — президент США Дональд Трамп вперше надів маску. Під час відвідування медичного центру. 45% випадків смерті від коронавірусу в США пов’язані з будинками для літніх людей та установами тривалого догляду.

З п’ятниці маски обов’язкові у всіх супермаркетах Великої Британії, інакше штраф — 100 фунтів стерлінгів. При цьому в офісах наявність масок не обов’язкова. Франція виплатила своїм медпрацівникам у вигляді підвищення зарплати за час пандемії 8 млрд євро.

За прогнозним дослідженням, опублікованим у понеділок, ВІЛ, туберкульоз, малярія — протягом найближчих 5 років смертність від них може зрости на 10, 20 і 36% відповідно в країнах з низьким рівнем доходу.

У Туркменістані офіційно коронавірусу немає. Але тепер там змушують носити маски через пил і ввели обмеження, подібні з карантином в інших країнах. Це сталося після візиту представників ВООЗ у країну.

Особисто на мене з глобальних подій величезне враження справив виступ Антоніо Гуттеріша — генсека ООН — він через інтернет читав лекцію для фонду Нельсона Мандели. І сказав: близько 70% людей у світі живуть у стані зростаючої нерівності, 26 осіб мають доходи половини всіх жителів планети. Він також підкреслив, що пандемія коронавірусу ще більше поглибила проблему економічного і соціального дисбалансу на планеті. Цитую: «COVID-19, немов рентгенівський промінь, показав переломи в крихкому скелеті суспільства, розвінчав брехню, що вільна ринкова економіка здатна забезпечити охорону здоров’я для всіх. Хибні уявлення, що ми живемо в світі без расизму, і міф про те, що всі ми — перебуваємо в одному човні».

Тепер про пошук вакцини. Кошти вкладаються величезні. Цілком очевидно, що коли з’явиться нова вакцина, її на всіх не вистачить. Йде серйозне з’ясування стосунків між експертами, кого щепити передусім. Станом на сьогодні з 155 вакцин, які розробляють у всьому світі, чотири досягли третьої фази випробувань. Експерти сходяться на тому, що на ринок будуть виводити одночасно кілька різних вакцин, і це дозволить відносно швидко здійснити виробництво декількох мільярдів доз, які потрібні світу.

Препарат «Ремдесивір». Дві фірми в Індії з дозволу вироблятимуть дженерики цього препарату. Їх вартість буде вп’ятеро дешевша, ніж оригінал — $54−64 за флакон.

Американська академія педіатрії наполягає на тому, що діти повинні ходити в школу. Цифри. У США з 54 000 смертей від коронавірусу тільки 16 випадків — люди, молодші 18 років. Це — про зіставлення ризиків для дорослих і дітей. Дослідження в Німеччині. Головний висновок — школи не відіграють великої ролі в поширенні вірусу. Це я зайвий раз наводжу аргументи до того, що 1 вересня діти повинні піти в школу, інакше загине, зійде з розуму величезна кількість дорослих.

Величезні результати щодо вакцини БЦЖ. Переконливо доведено. Вакциновані нею люди мають більше захисту.

Повторне захворювання на коронавірус — це рідкість. Це — помилки тестування, а не результати хвороби.

Домашні тварини заразитися від нас можуть, а ми від них — ні.

Про групу крові. Є зв’язок між групою крові 3 та 4 (+) Частіше дають позитивний тест на коронавірус.

Вимірювання температури — сумнівний варіант розпізнавання захворювання на коронавірус. Тільки в 2,5 рази частіше інфіковані мають підвищену температуру.

Розпізнавати запахи зникає здатність, це більш напевна ознака. Інфіковані люди в 27 разів частіше, ніж неінфіковані, втрачали нюх. Це засвідчило дослідження клініки Майо.

Тренажерні зали. У Норвегії дослідження не підтвердили, що відвідування тренажерного залу збільшує ризик зараження коронавірусом. Але вони підкреслюють: бари-ресторани — це зовсім інша історія.

Бари — це унікальне поєднання факторів ризику. Невеликі приміщення, погана вентиляція, столики близько, гучна музика — люди кричать.

Повітряно-крапельний шлях передачі коронавірусу. Вчені тепер наполягають: якщо в приміщенні немає інтенсивного повітрообміну, то, щоб заразитися, поруч зовсім не обов’язкова наявність пацієнта хворого. Ви можете кашляти в цій кімнаті, піти, а вірус виживає в повітрі досить довго. Це зайвий раз підкреслює: повітрообмін — головний фактор профілактики.

Тест за 20 хвилин на коронавірус розробили в Австралії.

Наявність клітин пам’яті в імунній системі в Сінгапурі дослідники проаналізували. Клітини запам’ятовують, яким був вірус, і в разі повторного його потапляння в організм на виробництво антитіл витрачають вже не п’ять днів, а добу. Тому не потрібно лякатися, що не виявляються антитіла до коронавірусу в організмі. Клітини, коли потрібно буде, одразу ж відреагують. Це підтверджують дослідження пацієнтів, які перенесли SARS і MERS (2003 і 2005 рік).

Фактори ризику серед молоді. Куріння — найбільш значущий.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть