Кандидати-мажоритарники від «Слуги народу» мають нижчий рейтинг ніж власна політична партія, - опитування

Источник: perec.info
Кандидати-мажоритарники від «Слуги народу» мають нижчий рейтинг ніж власна політична партія, - опитування

За результатами опитування громадської думки, яке провела ВГО «ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ» 1-7 липня 2019 року, в багатьох виборчих округах кандидати в народні депутати, які були висунуті від партії «Слуга народу», мають нижчі показники симпатій виборців ніж партійний список цієї політичної сили. Якщо рейтинг партії «Слуга народу» становить 39,50%, то середні показник рейтингів кандидатів, висунутих цією політичною силою, коливається від 3,57 до 69,49 відсотків. 

Подібне «відставання» популярності партійних висуванців викликано тим, що фактор партійної приналежності кандидата, який має великий вплив на початку виборчої кампанії, з часом починає дещо втрачати своє значення. На запитання «Чи важлива для Вас партійна приналежність кандидата по Вашому округу на виборах до Верховної Ради?» 44,50% виборців вважають, що на мажоритарних округах партійна приналежність кандидата не важлива, для 17,50% виборців партійність не має значення, 27,11% - підтримають самовисуванця, а 10,89% вважають, що партійна приналежність для них важлива.

Другим фактором, який впливає на нижчі показники партійних кандидатів, є високий відсоток тих респондентів, які не визначилися з вибором – 48%, одночасно з високим запитом на нові обличчя в політиці. 

Тобто, кандидати-самовисуванці мають подекуди вищі рейтинги ніж їхні партійні опоненти, а відтак – значні шанси на перемогу на виборах. Враховуючи, що загалом у 199 виборчих округах балотується 54,58% кандидатів-самовисуванців, а кандидати від партій становлять 45,32%, до майбутнього парламенту потрапить велика кількість безпартійних народних депутатів.

У рейтингу політичних партій, на першому місці виборчий список «Слуги народу» - 39,50%, за ними слідує «Опозиційна платформа – За життя» - 15,16%, ВО «Батьківщина» -  8,08%, «Європейська солідарність» - 7,44% та Голос - 5,34%. Інші партії не долають прохідний бар’єр 5% і не потрапляють до майбутнього парламенту.

Опитування проводилося 1-7 липня 2019 року в 24-х областях України та м. Київ, за виключенням АР Крим і тимчасово непідконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей. Опитуванням охоплено усі 199 виборчих округів, в середньому до 3000 респондентів в окрузі. Опитано 365 366 респондентів. Вибірка - з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. Дослідження проводилося за методикою великих чисел, шляхом інтерв’ювання face-to-face, в режимі онлайн через мобільні додатки. Похибка репрезентативності не перевищує 1,5%. 

Опитування проводилося на власне замовлення ВГО «ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ». Для проведення інтерв’ю було залучено 3 755 інтерв’юерів (на волонтерських засадах).

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть