Річниця "референдуму" в Криму: ЄС та Туреччина нагадали про невизнання анексії півострова

Источник: perec.info
Россия Крым
Річниця "референдуму" в Криму: ЄС та Туреччина нагадали про невизнання анексії півострова

Сьогодні виповнилося шість років з дня проведення Росією в Криму так званого референдуму, який завершив процес окупації півострова в березні 2014 року.

У зв'язку з цим в Європейському Союзі нагадали, що не мають наміру визнавати анексію українського півострова. З аналогічною заявою виступила і Туреччина.

Так, віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель від імені Євросоюзу закликає країни-члени Організації Об'єднаних Націй розглянути можливість введення санкцій проти Російської Федерації за незаконну анексію українського Криму.

Про це йдеться в заяві Борреля щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Він зазначив, що через шість років після незаконної анексії Криму і Севастополя Росією Євросоюз залишається непохитним у своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України.

«Європейський Союз ще раз підтверджує, що не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Анексія Криму досі є прямим викликом міжнародній безпеці. Вона несе серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав», - заявив Боррель.

При цьому він зазначив, що Євросоюз залишається відданим повному дотриманню своєї політики невизнання анексії, у тому числі і з допомогою обмежувальних заходів.

«ЄС знову закликає країни-члени ООН розглянути можливість вжиття таких заходів щодо невизнання згідно Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262», - зазначив Боррель.

Також сказано, що Європейський Союз не визнає і не буде визнавати в майбутньому вибори, які Російська Федерація проводить на Кримському півострові.

Крім того, ЄС засуджує будівництво Керченського мосту без згоди України і недавнє відкриття залізничної секції. Наголошується, що це кроки до подальшої примусової інтеграції незаконно анексованого півострова з Росією і ще одне порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

Євросоюз очікує від Росії забезпечення безперешкодного та вільного доступу всіх судів в і з Азовського моря через Керченську протоку згідно з нормами міжнародного права. Незаконні обмеження такого доступу досі тривають і мають негативні економічні наслідки для українських портів на Азовському морі і всього регіону.

Своєю чергою, Міністерство закордонних справ Туреччини вкотре заявило про невизнання анексії Криму Російською Федерацією в шосту річницю незаконного «референдуму».

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Туреччини.

«Туреччина та міжнародна спільнота не визнають незаконною анексії Автономної Республіки Крим (Україна) Російською Федерацією, що ґрунтується на незаконний референдум, організованому шість років тому в цей день», - йдеться в повідомленні.

Також сказано, що як для Туреччини, так і для кримських татар, як державоутворюючого народу, залишається пріоритетом жити в добробуті і безпеці на їх історичній землі, захищати їх культурну ідентичність, і щоб страждання кримських татар в результаті окупації припинилися.

У зв'язку з цим Туреччина знову підтверджує підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, яка для Туреччини є стратегічним партнером.

Як повідомляв УНІАН, Росія березня 2014 після введення військ анексувала український Крим, організувавши 16 березня «референдум» про нібито самовизначення півострова. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% учасників референдуму висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть