Росія стягує війська до кордону: Які шанси, що буде повномасштабне вторгнення

Источник: perec.info
Росія стягує війська до кордону: Які шанси, що буде повномасштабне вторгнення

Ситуація довкола демонстративного збільшення російського збройного контингенту поблизу українського кордону під виглядом навчань продовжує загострюватися

 

Не встиг головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак у своєму виступі з трибуни Верховної Ради навести жахаючу статистику щодо нового скупчення російських військ уздовж україно-російського кордону, як мережу заполонили їх фото та відео.

Зокрема, жителі Кубані оприлюднили відео, на якому через Кримський міст залізницею окупанти перекидають колону самохідних артилерійських установок, бронетранспортерів і військових вантажівок.

І такого контенту чимало, попри те, що на Росії знімати і поширювати подібну інформацію заборонено і за цим пильно слідкують. Навіть якщо й проскакують у мережу подібні записи, то дуже швидко звідти зникають. Але не цього разу. І це насторожує.

Та й в "ДНР" останнім часом надто демонстративно показують, як їхній ватажок Денис Пушилін особисто відвідує укріплення на передовій та контролює підготовку особового складу. Офіційні сайти "ДНР" наввипередки публікують фотозвіти з його поїздок.

Все це справляє враження показухи. Разом з тим, інформація, яка поширюється паралельно з цими фото- і відеозаписами, не може не бентежити. Той же Хомчак офіційно заявляє про 28 батальйонних тактичних груп російської армії, які вже розташувалися вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях. Також Хомчак повідомив, що під прикриттям планових навчань Росія продовжує нарощувати війська поблизу державного кордону України: може додатися до 25 батальйонних тактичних груп.

Військовий журналіст Юрій Бутусов звернув увагу на інший аспект, також не надто оптимістичний для України. Опираючись на дані, зібрані російським блогером, він зауважив, що Росія активно модернізує з'єднання сухопутних військ у військових округах на кордоні з Україною. Проте спрямовує ресурси на досягнення якісної переваги над українською армією: оснащує війська новою чи модернізованою бронетехнікою й артилерією.

"Наростає боєготовність військ. Російські програми модернізації танків Т-72Б3М і Т-80БВМ серйозно поступаються танкам НАТО, проте їх виробництво продовжується - їхні характеристики достатні для боротьби з українськими танками. Загальна чисельність танків у військах – до 3 тисяч. З них нових і модернізованих за програмами Т-90А, Т-90М, Т-72Б3, Т-80БВМ за останні 10 років близько 1000-1100 танків", – зазначив Бутусов.

Також він повідомив, що Росія комплектує свої танкові батальйони новітнім російським танком Т-90М "Прорыв", який було прийнято на озброєння у 2020 році. За його даними, цей танк має велику перевагу над усіма українськими танками, в тому числі над БМ "Оплот".

На підставі цього Юрій Бутусов закликає розробити реалістичну програму модернізації озброєнь.

Власне, якщо ситуація справді така, як описують Хомчак з Бутусовим, то Україна виглядає приреченою у лобових танкових битвах. Власне, все, що на даний момент ми можемо протиставити таким військовим потужностям ворога – це партизанську війну з масовим залученням керованих протитанкових ракетних комплексів. У нас є вітчизняні "Стугна" і "Корсар", також є американський "Джавелін", проти якого приречений будь-який танк світу. Але залишається відкритим питання – чи у достатній кількості вони знаходяться у військах саме на передовій.

Разом з тим, не всі поділяють таку стривоженість через активність російських військ вздовж кордону з Україною. Зокрема, полковник запасу і колишній український миротворець на Балканах Олександр Носов вважає, що скупчення військ на цьому напрямку є цілком логічним для Росії, тому що інших намірів, окрім як загрожувати Європі, у неї немає.

"Саме на західному напрямку завжди було основне скупчення – і за царя, і за радянської влади. А де ще війська тримати? Уздовж кордону Монголії чи нечисельного дружнього Казахстану? На кордоні з Китаєм серйозних змін в гарнізонних угрупованнях з часів СРСР не відбулося. Там як були, так і є війська. А в Брянській, Воронезькій, Ростовській і так далі областях їх не було, тому що вони були в Німеччині, Польщі, Україні", – написав Носов у коментарі під постом Бутусова.

Військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що все це брязкання зброєю  – політична гра Росії, затіяна заради тиску на Захід.

"Той факт, що у мережі раптом з'явилося дуже багато інформації про перекидання російської військової техніки до українського кордону свідчить про те, що Росія сама хоче привернути до цього увагу. Адже подібні перекидання техніки з боку росіян відбувались і у попередні роки, однак такого візуального фото- та відео-супроводу не було ніколи. І це при тому, що в Росії оприлюднення подібних записів переслідується", – прокоментував він ситуацію.

"Головна мета Росії станом на сьогодні – це "Північний потік-2", і нагнітаючи ситуацію біля кордону з Україною росіяни ніби дають зрозуміти Європі і США, що в будь-який момент можуть почати повномасштабну війну, якщо їм перешкоджатимуть у добудові цього газогону", – вважає Михайло Жирохов.

Якщо це справді так, то, судячи з усього, Росія своєї мети досягла принаймні у приверненні уваги. Адже навіть у США вже висловили занепокоєння у зв'язку посиленою присутністю військ РФ на кордоні з Україною. Зокрема, речник Пентагону Джон Кірбі під час спеціально скликаного брифінгу заявив, що американська сторона поінформована про доповіді українських військових щодо пересування російських військ у напрямку кордону з Україною. Він запевнив, що Пентагон обговорює із союзниками по НАТО питання, пов'язані з ескалацією обстановки, порушенням режиму припинення вогню, а також зростанням напруження в регіоні. Представник Пентагону також заявив, що ці питання обговорювалися днем раніше з керівництвом Міноборони РФ. Щоправда, про результат перемовин він не повідомив.

Крім цього, західні ЗМІ повідомляють, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі провів телефонні розмови з керівниками генштабів України та Росії. Журналісти зазначають, що сторони домовилися не оприлюднювати детальну інформацію про розмову, однак припускають, що спілкування відбулася через заяви України про ескалацію на Донбасі, та через те, що Росія нарощує збройні сили біля українських кордонів.

Та й українська розвідка б'є на сполох, стверджуючи, що Росія завершує підготовку комплексу заходів для провокації українських військових вздовж лінії зіткнення на Донбасі і може почати наступ вглиб території України. Також у розвідці запевняють, що Москва доручила російським дипломатичним представництвам у світі та росЗМІ приготуватися до "висвітлення та роз'яснення" світовій спільноті інформації про нібито агресивні дії України та "миротворчі" заходи Росії у відповідь на це.

Таким чином маємо дуже неоднозначну та складну ситуацію з багатьма варіантами її вирішення. Очевидним наразі залишається одне: напруга поблизу українського кордону протримається щонайменше до осені, коли мають відбутися чергові російсько-білоруські військові навчання "Захід-2021". Під прикриттям підготовки до них Росія може цілу весну і все літо возити свою військову техніку та солдат уздовж свого західного кордону, створюючи напругу не лише для України, але й для Польщі та країн Балтії.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть