Що буде з безвізом для України: в ЄС незадоволені візовою лібералізацією

Источник: perec.info
Що буде з безвізом для України: в ЄС незадоволені візовою лібералізацією

Для боротьби з коронавірусом і його наслідками ЄС готовий виділити Україні новий пакет макрофінансової допомоги на 1,2 млрд євро. Це найбільша сума з 3 млрд євро, які Брюссель виділить десяти країнам-партнерам. Однак отримати ці гроші Київ зможе тільки після продовження співпраці з МВФ. Для цього Верховна Рада повинна ухвалити закон, який унеможливить повернення банків (в тому числі і "ПриватБанку") їх колишнім власникам.

Але, на жаль, є і неприємні новини. По-перше, в ЄС не виключають, що кордони Шенгену для іноземців можуть бути закриті мінімум до осені. По-друге, там занепокоєні результатами візової лібералізації з країнами Східного партнерства. Що це означає на практиці і чи загрожує щось нашому безвізу.

Пандемія COVID-19 і затяжний карантин перевернули світ з ніг на голову. Кордони між країнами закриті, люди не виходять зі своїх будинків, дрібні бізнеси і цілі корпорації зупинені. Дональд Трамп підписав указ про тимчасову заборону імміграції. Президент Франції Еммануель Макрон пропонує закрити кордони Шенгенської зони до вересня, а міністр туризму Греції Гаррі Теохаріс – ввести для в'їжджаючих "паспорт здоров'я" (простіше кажучи, довідку, де буде негативний тест на COVID-19).

Деякі країни ЄС вже ввели спеціальні тимчасові візи на в'їзд. Наприклад, Австрія, якщо людині потрібно потрапити до країни на операцію. Інші і зовсім закрили свої кордони. Якими будуть правила в'їзду після закінчення карантину, ніхто не знає. Це питання офіційному Брюсселю ще належить врегулювати. Однак вже зараз зрозуміло, що істотні обмеження діятимуть мінімум до осені. Принаймні, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн радить європейцям не планувати свою літню відпустку.

По суті, пандемія коронавірусу COVID-19 поставила наш безвізовий режим на паузу. Однак є й інші приводи для занепокоєння. Днями "Радіо Свобода", посилаючись на документ, який обговорюється 27 дипломатами з країн ЄС, повідомила, що офіційний Брюссель занепокоєний результатами візової лібералізації з країнами Східного партнерства (безвіз є в України, Грузії і Молдови). Що це означає для України? Чи може ЄС призупинити безвізовий режим?

Виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія XXI" Віталій Мартинюк нагадує, що механізм припинення безвізу був схвалений в ЄС ще до того, як ми його отримали. За словами експерта, власне, з цим 2017-го і була пов'язана затримка зі скасуванням віз для українців, тому що ЄС хотів застрахувати себе від масового потоку людей в пошуках притулку, як сталося після введення безвізу для Західних Балкан.

"Безвіз може бути зупинений за заявою однієї із країн ЄС в разі різкого збільшення кількості шукачів притулку. Дехто в ЄС вважає, що ситуація з коронавірусом може спровокувати таку хвилю. Але тут нічого нового я поки не бачу. Можуть просто підтвердити, що країни дотримуватимуться цього механізму припинення безвізу", – сказав Віталій Мартинюк.

За словами ексвіцепрем'єра з європейської і євроатлантичної інтеграції, голови комітету ВР з інтеграції України з ЄС Іванни Климпуш-Цинцадзе, нинішня занепокоєність ЄС результатами візової лібералізації з країнами Східного партнерства пов'язана зі зловживаннями заявами на отримання притулку з боку громадян Грузії.

"З боку України таких зловживань наразі не зафіксовано. Я не бачу зараз прямих загроз для безвізового режиму України з країнами ЄС. Знаю, що була певна занепокоєність в ЄС закликами щодо звільнення голови НАБУ, оскільки в наших вимогах щодо безвізу був пункт про незалежність НАБУ. І тут нам головне забезпечити незалежність цієї інституції та її голови. Якщо це не стане під питання, я не бачу загроз щодо запуску механізму призупинення або перегляду безвізового режиму ", – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Нагодаєсмо, 24 квітня, на позачерговому засіданні Верховна Рада може розширити перелік умов для звільнення директора НАБУ. Однак, за словами нардепа від "Слуги народу" Ірини Верещук, це не поставить під загрозу наш безвізовий режим.

"Не думаю, що прізвище Ситника (директор НАБУ Артем Ситник. – Авт.) в даному випадку є визначальним. Йдеться про законність звільнення. Про це говорили і посли G7", – сказала Ірина Верещук.

У той же час народні депутати і дипломати не радять українцям планувати свою літню відпустку десь за кордоном. Краще мінімум півроку утриматися від поїздок заради власної безпеки і здоров'я. Стосовно сезонних працівників, в тому числі і українців, деякі європейські країни після закінчення карантину пропонують привозити їх до себе з обов'язковою 14-денною обсервацією, щоб заповнити нестачу робочої сили. Однак, як це відбуватиметься на практиці, поки незрозуміло.

Щоправда, за словами Віталія Мартинюка, куди "цікавішу" політику ЄС демонструє по перспективі членства країн Східного партнерства. Ще наприкінці січня Париж офіційно заявив, що політика Східного партнерства ЄС – це не гарантія членства в блоці, що стало відповіддю Франції на чорновий варіант комюніке Єврокомісії, яке, по суті, містить пропозиції щодо оновлення програми Східного партнерства.

"ЄС демонструє подвійні стандарти. По відношенню до країн Західних Балкан – чіткі перспективи вступу до ЄС, навіть якщо країни в такому ж стані готовності, як і Україна, наприклад. По відношенню до України та країн Східного партнерства – вперто не хочуть обіцяти навіть перспективне членство в ЄС. До речі, Франція вельми негативно налаштована в обох випадках, оскільки була причиною затримки початку переговорів з Північною Македонією та Албанією. Очевидно, що ЄС хоче "жити спокійно", з огляду на вкрай негативну позицію Росії та її прагнення до впливу на країни Східного партнерства", – підсумував Віталій Мартинюк.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть