У ЦВК роз'яснили, хто зможе проголосувати на виборах без прописки

Источник: perec.info
выборы ЦИК
У ЦВК роз'яснили, хто зможе проголосувати на виборах без прописки

До шести мільйонів осіб потенційно можуть скористатися правом голосування на виборах завдяки визначенню виборчої адреси за фактичним місцем проживання.

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко на прес-конференції в УНІАН, розповідаючи про рішення ЦВК від 18 травня та 11 червня поточного року.

За його словами, тимчасово переміщені особи, внутрішні трудові мігранти і особи, які не мають зареєстрованого місця проживання, своїм виборчим правом зможуть скористатися вже на місцевих виборах у жовтні цього року.

«Фактично ми уже перейшли від необхідності голосування за формальною адресою – адресою реєстрації місця проживання - до можливості визначення виборчої адреси за фактичним місцем проживання. Особливо це актуально в аспекті місцевих виборів, адже відповідні процедури забезпечать можливість для громадян обирати місцеву владу в тих громадах, де вони фактично проживають», - зауважив Діденко.

Він наголосив, що завдяки рішенням ЦВК зможуть проголосувати більше 1 млн 300 тис. тимчасово переміщених осіб, 3 млн 300 тис. трудових мігрантів і більше мільйона осіб, які не мають зареєстрованого місця проживання.

Голова ЦВК повідомив, що наступним кроком у лібералізації відповідних процедур щодо зміни та визначення виборчої адреси може стати внесення змін до закону «Про державний реєстр виборців», передбачених законопроектом №3485, який 4 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні. У разі його схвалення документальне підтвердження фактичного місця проживання виборця взагалі не вимагатимуть.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев наголосив на необхідності підвищення ефективності правоохоронних органів щодо протидії зловживань під час виборів через маніпуляції новими процедурами зі зміни виборчої адреси. Він нагадав, що на нині на рівні профільного комітету Верховної Ради обговорюється пакет змін до законодавства щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Виконавча директорка Громадського холдингу «Група впливу» Тетяна Дурнєва, констатувала, що відбувається лібералізація процедур, відхід від радянської прив’язки до прописки та надання можливості подати заяву про зміну чи визначення виборчої адреси онлайн, особисто або через уповноважену особу. За її словами, тепер важливо, щоб ті люди, які раніше не могли зреалізувати своє право на виборах, зрозуміли, що вони мають зробити низку кроків для можливості проголосувати. За її словами, необхідно вчасно подати заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців - з 1 липня по 9 вересня. Така заява може подаватися через сайт Держреєстру виборців.

Дурнєва повідомила, що буде проводитися просвітницька робота щодо пояснення лібералізації виборчого законодавства: «Ми зробили відео для соціальної реклами і мультика, який простими словами пояснює: що і коли людина має зробити. Я буду просити сприяння і в органів влади, і в ЗМІ щодо поширення цього».

Виконавчий директор БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» Віталій Місяць наголосив, що має бути зроблено все для того, щоб ті, хто отримали можливість голосувати, не проґавили її через звичайну необізнаність зі своїми правами. За його словами, організація братиме участь у роз’ясненні нових виборчих правил, в заохоченні переселенців брати участь в голосуванні, надаватиме безоплатну правову допомогу тим, в кого виникатимуть проблеми з реалізацією виборчого права.

Директор програм Міжнародної фундації виборчих систем в Україні Роман Любченко повідомив, що навіть попри карантинні обмеження, члени ЦВК провели громадське обговорення пропозицій до проекту постанови про зміну виборчої адреси в онлайн-режимі, що дозволило врахувати більшість рекомендацій.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть