У ЦВК заявили про "унікально складні" умови підготовки до місцевих виборів в Україні 2020

Источник: perec.info
выборы ЦИК
У ЦВК заявили про "унікально складні" умови підготовки до місцевих виборів в Україні 2020

Із правовою, організаційною невизначеністю та в "унікально складних" умовах в Україні готуються до проведення місцевих виборів, запланованих на 25 жовтня 2020 року. 

Про це йдеться на сайті Центральної виборчої комісії.

У ЦВК, зокрема, поскаржилися на карантинні обмеження, непрогнозованість епідеміологічної ситуації восени, проблеми фінансування, незавершеність реформи адміністративно-територіального устрою та внесення змін до Виборчого кодексу України.

"Розсинхронізованість прийняття рішення про зміни адміністративно-територіального устрою та внесення змін до Виборчого кодексу України можуть спричинити нові прогалини у правовому регулюванні, створити невиправдані складнощі та призвести до непрогнозованих результатів", - додали у ЦВК.

Зокрема, зазначається, що проєкт постанови про утворення та ліквідацію районів може створити "серйозні ризики" щодо належної організації виборчого процесу через навантаження.

"Для прикладу, в разі його прийняття до складу ряду новоутворених районів входитимуть понад 700 виборчих дільниць, а отже, відповідні районні виборчі комісії повинні будуть забезпечувати як утворення відповідної кількості дільничних комісій, так і адміністрування виборчого процесу на них" - пояснили у зверненні.

Водночас складнощі можуть виникнути й у разі неприйняття рішення про утворення нових районів.

"Украй необхідно буде вносити корективи, зокрема, до виборчого законодавства, оскільки за рішенням уряду окремі новоутворені громади належать за діючим адміністративно-територіальним устроєм до різних районів, що спричинить значні проблеми стосовно проведення виборів у районні ради, оскільки організаційно неможливо буде віднести територію таких громад до конкретного району", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, у ЦВК наголосили, що "зволікання" із прийняттям законопроєкту щодо внесенням змін до Виборчого кодексу набранням ним чинності "може призвести до неможливості вчинення окремих процедур".

"Наприклад, відповідно до положень указаного законопроєкту подання кандидатур до Центральної виборчої комісії для формування відповідних територіальних виборчих комісій триватиме з 26 липня до 5 серпня 2020 року", - додали у Центрвиборчкомі.

Нагадаємо, що 15 липня 326 нардепів проголосували за постанову про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів в Україні скрізь, крім окупованого Криму та ОРДЛО, на 25 жовтня. 

Водночас депутатам не вдалось усунути колізію, що виникла через не доведену до кінця адміністративно-територіальну реформу.

Так, з розгляду зняли та відправили на доопрацювання у комітет проєкт постанови про зменшення у чотири рази кількості районів в Україні. Проти цього активно виступають представники багатьох громад, незадоволених втратою свого статусу внаслідок укрупнення. 

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть