Украина в международных рейтингах: какие показатели улучшились

Источник: perec.info
рейтинг Украина

Інформаційний простір заповнили звістки про пандемію та економічні проблеми, але є і позитивні новини. Як змінювалися позиції України в міжнародних рейтингах, причому більшість рейтингів усе-таки показують, що наша країна, якщо й не попереду планети, то за багатьма важливими показниками перебуває серед міцних середнячків.

На 10 позицій Україна піднялася в рейтингу найщасливіших країн світу, що складає ООН, і посіла 123 сходинку з-поміж 156 країн. Про це йдеться у World Happiness Report. Нагадаємо, що в попередньому дослідженні наша країна перебувала на 133 місці.

Під час визначення місця в рейтингу враховуються такі показники, як ВВП на душу населення, соціальна підтримка, очікувана тривалість життя, щирість людей, сприйняття корупції тощо.

У топ-10 потрапили Фінляндія, Данія, Швейцарія, Ісландія, Норвегія, Нідерланди, Швеція, Нова Зеландія, Австрія та Люксембург. Аутсайдерами рейтингу є Зімбабве, Південний Судан і Афганістан.

На 6 позицій піднялася Україна серед країн світу за рейтингом демократії, який щорічно складає британський дослідницький центр The Economist Intelligence Unit. Наразі Україна перебуває на 78 місці серед 165 країн і входить до країн із статусом «гібридної демократії».

Укладачі рейтингу зазначили, що дві країни з категорії «гібридні демократії» зробили істотні кроки на шляху до демократії у 2019 році: Україна і Вірменія. В обох країнах відбулися вибори, які були визнані вільними й чесними.

Рейтинг, заснований на комбінації експертних оцінок і результатів опитувань громадської думки в 165 країнах і двох територіях, враховує п’ять ключових показників, які характеризують стан демократії всередині держави: виборчий процес, відкритість уряду, участь суспільства в політичному житті, політична культура й рівень громадянських свобод.

До першої трійки країн за рівнем демократії, як і в минулому році, увійшли Норвегія, Ісландія та Швеція. Замикає рейтинг Північна Корея. При цьому загальний рівень демократії у світі, за оцінкою укладачів рейтингу, виявився найгіршим за весь час складання рейтингу – з 2006 року.

У трьох рейтингах Україна була представлена вперше. Зокрема, за версією журналу Ceoworld, серед найбільш технологічно розвинутих країн Україна посіла 44 місце серед 67 держав (між Грецією та Йорданією). На перших позиціях – Норвегія, Швеція та Нідерланди, а закривають рейтинг Єгипет, М’янма, Пакистан.

Рейтинг соціальної мобільності, який показує наскільки нащадки живуть краще за своїх батьків, складений World Economic Forum, вказує, що Україна посідає 45 місце між Китаєм та Чилі. У першу трійку увійшли Данія, Норвегія, Фінляндія, а на останніх сходинках – Камерун, Сенегал і Кот-д’Івуар.

Французький портал insurly.fr складає власний рейтинг найбезпечніших країн, де Україна згадувалась вперше на 83 місці серед 180 країн (між Тунісом і Іраном). На думку укладачів рейтингу, найбільш безпечними є Швейцарія, Сингапур і Норвегія, а найгірша ситуація із безпекою в ЦАР, ДРК і Південному Судані.

Мінус шість позицій в України в рейтингу сприйняття корупції за версією Transparency International. Наша країна разом із Киргизстаном посіли 126 сходинку серед 180 країн. Слідом йде Гвінея. Найкраща ситуація в Данії та Новій Зеландії, які розділили перше місце, а найгірша – в Сирії, Південному Судані і Сомалі.

На три сходинки опустилась Україна в рейтингу інноваційних економік світу за версією Bloomberg, посівши 55 місце серед 60 країн. Україна опинилася між Катаром та В’єтнамом. У першу трійку входять Німеччина, Південна Корея і Сингапур, а закривають список Єгипет, Казахстан і Макао.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть