Washington Post: плівки Деркача нагадують бруд проти Клінтон перед виборами в 2016 році

Источник: perec.info
Washington Post: плівки Деркача нагадують бруд проти Клінтон перед виборами в 2016 році

Український депутат, який зустрічався з Руді Джуліані минулого року, опублікував записи приватних телефонних розмов колишнього віце-президента США Джо Байдена з екс-президентом України Петром Порошенком. Вони стали новим пострілом в бік майбутнього кандидата від демократів на найвищу американську державну посаду на цьогорічних виборах.

Про це пише Washington Post, додаючи, що Андрій Деркач - член Верхової Ради, який належить до проросійської фракції. На прес-конференції в Києві він оголосив, що отримав записи, які складаються з відредагованих фрагментів телефонних розмов Байдена і Порошенка від "журналістів-розслідувачів". Він стверджує, що записи зробив сам екс-президент України.

Washington Post пише, що у Деркача є зв'язки з російською розвідкою. Він закінчив Вищу школу КДБ імені Дзержинського в Москві. Його батько був офіцером КДБ впродовж десятиліть, перш ніж став головою розвідувальної служби незалежної України в кінці 1990-х років. Батька Деркача звільнили з посади через скандал, пов'язаний з викраденням і вбивством українського журналіста.

Американське видання пише, що записи, продемонстровані українським депутатом на прес-конференції у вівторок, майже не розкривають нічого нового про дії Байдена в Україні, які опинилися в епіцентрі справи про імпічмент Дональда Трампа минулого року. Вони вказують на те, що Байден, як було сказано публічно і раніше, прив'язав американські боргові гарантії для України до звільнення Генерального прокурора в 2015 році. Але Деркач використав нові відрізки розмов, щоб висунути низку звинувачень, які "не підтверджуються записами".

Син президента США Дональд Трамп-молодший поширив один з фрагментів на Twitter з негативним повідомленням на адресу Байдена.

"Ой-йой!!!! А це не "ідеальна розмова"", - написав Трамп-молодший.

Washington Post пише, що вчорашні події нагадують президентські вибори в США 2016 року, коли "російські оперативники зламали й опублікували електронні листи" менеджера виборчої кампанії кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон, а також інших чиновників партії. Пізніше американські розвідувальні служби підтвердили, що це була операція Москви, націлена допомогти Трампу на виборах.

Союзники Трампа включно з Джуліані наполягали, що Україна втручалася у американські вибори, щоб допомогти Клінтон, зокрема, за допомогою атак проти голови виборчого штабу Трампа Пола Манафорта. Українське антикорупційне бюро опублікувало цифри з "чорної бухгалтерії", які свідчать, що Манафорт отримав близько 12 мільйонів доларів від проросійської політичної партії в Україні, політтехнологом якої він був. Манафорт сказав, що документи сфальсифіковані. Але потім, влітку 2016 року, він пішов у відставку.

Тепер, майже через чотири роки після того, старший син Трампа поширює витік інформації невідомого походження від українського депутата від політичного опонента його батька на виборах в 2020 році. Трамп-молодший додав до повідомлення в Twitter посилання на запис на YouTube з субтитрами англійською мовою.

Джуліані, який лишається особистим адвокатом Трампа, зустрічався з Деркачем під час поїздки в Київ у грудні. Він не відповів на запитання Washington Post про те, чи знав він про записи до того, як їх опублікували. І чи працював він з Деркачем, щоб вони були оприлюднені. Натомість він сказав, що увагу потрібно зосередити на тому, як сім'я Байдена "торгувала його посадою віце-президента".

"Це лише вершина айсберга", - сказав Джуліані виданню.

Washington Post пише, що оприлюднені в Києві записи ніяк не підтверджують звинувачення Джуліані про те, що Байден добивався звільнення українського Генпрокурора заради допомоги своєму сину. На той час Гантер Байден отримував 50-100 тисяч доларів на місяць від української газової компанії Burisma, чий власник - колишній урядовий міністр - був під слідством в Україні. Але публікація записів дала союзникам Трампа змогу поновити ці звинувачення проти Байдена з наближенням виборів 2020 року.

У Байдена розглядають записи Деркача як продовження довготривалих російських зусиль нашкодити колишньому віце-президенту США. Зокрема, його команда вказує на роль пропагандистського телеканалу Росії RT у поширенні цих записів, а також на зв'язки Деркача з російськими інтересами.

"Вони дуже сильно порізали ці записи. І все одно в них немає нічого, що б прогриміло", - сказав прес-секретар Байдена Ендрю Бейтс.

На тлі поведінки Трампа щодо України минулого року, яка включала тиск на українського президента Володимира Зеленского з метою змусити його відкрити справу проти Байдена і його сина, оточення самого Байдена вказує на те, що записані розмови з Порошенком відповідали офіційній політиці США і ЄС тих часів.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть