Bloomberg: друга хвиля COVID-19 у Європі ще не почалася, але її можливі причини вже помітні

Источник: perec.info
Covid-2019 пандемия
Bloomberg: друга хвиля COVID-19 у Європі ще не почалася, але її можливі причини вже помітні

Нові спалахи коронавірусу в Європі не настільки тяжкі, як в пікові часи першої хвилі, які припали на квітень. Але вони стануть серйозним випробуванням для пандемічних стратегій урядів на континенті.

Про це пише Bloomberg, нагадуючи, що минулого тижня Євросоюз схвалив створення фонду на 750 мільярдів євро для боротьби з економічними наслідками коронавірусу. І це були обнадійливі новини. Але нові спалахи інфекції на континенті - це похмуре нагадування про поточну епідеміологічну загрозу. Друга хвиля ще не почалася. Але спалахи стануть серйозним випробуванням для урядових стратегій, покликаних запобігти її початку.

Кількість випадків зараження в Європі зростає в найшвидшому темпі з дня пом'якшення карантинів. Хоча загальна кількість інфікованих значно менша, ніж в квітні. В Іспанії минулого тижня щоденне поповнення майже досягло 1000 випадків. Зокрема, спалахи були зафіксовані в Каталонії й Арагоні. Тож тепер тут знову закрили нічні клуби. А бари потрапили під обмеження. В Бельгії збільшення кількості заражених змусило уряд посилити заходи соціального дистанціювання. Зокрема, Брюссель обмежив особисті контакти людей.

Все це не повинно шокувати, зважаючи на епідеміологічні компроміси пом'якшення карантину. Люди почали менше сидіти вдома й більше контактувати один з одним. Тож це дало коронавірусу більше можливостей для поширення. Попри те, що офіси й громадський транспорт досі не працюють в повній мірі, європейські вулиці заповнені покупцями й людьми, які шукають, де перекусити й випити. Дані Google вказують на те, що потоки людей  в Парижі, Мадриді й італійській Ломбардії майже повернулися до рівня, який спостерігався до пандемії.

Підраховуючи репродуктивний рівень коронавірусу, економісти Bank of America вважають, що він вже перевалив за одиницю у Великій Британії, Франції, Італії, Іспанії й Бельгії. Це означає, що один хворий в середньому заражає трохи більше однієї  людини.

До цього часу пильність влади подавала хороші надії. Хоч дехто ставить під сумнів, чи нічні клуби в Каталонії взагалі варто було відкривати знову, навряд чи можна сказати, що чиновники сліпо йшли до нової кризи в сфері охорони здоров'я. Запровадження нових обмежень в регіонах Іспанії й Бельгії тривожать. Але менші "розумні карантини" виявилися ефективними в містах і регіонах Німеччини, Великої Британії й Італії. Тут варто віддати належне покращенню інструментів відстеження вірусу  за останні місяці. Крім того, маски, якими легковажило багато країн раніше, тепер стали обов'язковими.

Менш заспокійливим видання називає ознаки втоми від соціального дистанціювання, особливо серед молоді. Статистика Іспанії показує, що 20 і 30-річні люди стали ключовим джерелом нових випадків зараження, для яких тепла погода, сезон відпусток і відкриття барів створили враження зменшення загрози зараження. Хоч молодь рідше страждає від COVID-19 у тяжкій формі, уряди не помиляються, коли тривожаться через її здатність поширювати інфекцію. Міністр охорони здоров'я Франції Олів'є Веран цього тижня закликав молодих французів "бути більш пильними", інакше бари по всій країні знову зачинять.

Уряди не хочуть знову закривати цілі економіки на карантин. Тож чи зможе Європа уникнути скочування по спіралі заражень і обмежень залежить від великої кількості тестів й засобів відстеження контактів, щоб можна було закривати ланцюги поширення хвороби. В цьому полі багато покращень. Італія, Франція й Іспанія проводять аналізи настільки масштабно, що на позитивні тести припадає не більше 1%. Однак, є й прогалини. Додатки для відстеження контактів часто працюють не так, як слід. А лабораторії, які проводять аналізи, страждають від зростання попиту на їхні послуги. Це призводить до того, що результати приходять надто пізно.

"Нова норма", в рамках якої на вірус потрібно реагувати кожного дня, завжди буде складною. І поки не з'явиться вакцина чи ефективний спосіб лікування, вона бде створювати велику невизначеність для секторів бізнесу, пов'язаних з розвагами й туризмом.

Попри те, що є причини для стриманого оптимізму, Європа все ще не втекла від загрози початку другої хвилі. Літо буде важким, а зима, вірогідно, ще важчою.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть