Дистанційне навчання можуть залишити: до чого готуватися студентам

Источник: perec.info
образование ВУЗ Covid-2019
Дистанційне навчання можуть залишити: до чого готуватися студентам

Через епідемію коронавірусу і тотальний карантин українські студенти, як і студенти в багатьох країнах світу, були змушені перейти на дистанційне навчання. Але з початком навчального року епідемія COVID-19 не зникне за "вимиканням тумблера" і якщо буде потреба, то адаптивний карантин в Україні можуть продовжити. Це буде відомо лише ближче до осені. Але те, що пандемія вплине на процес освіти в українських вишах і в новому навчальному році – це факт.

Тільки в масках і після вимірювання температури

"Навчання в аудиторіях ніхто не скасовуватиме" , – заявив днями в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет під час візиту до Київського політехнічного інституту. До речі, в одному з гуртожитків КПІ зараз спалах COVID-19 – захворіла третина мешканців.

За словами Шкарлета, новий навчальний рік для більшості вишів України почнеться в звичайному режимі.

"Дистанційне навчання буде тільки елементом отримання додаткових знань", – цитує тимчасового керівника МОН пресслужба КПІ.

Поки ж навчальні заклади отримали рекомендації від головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про те, як організувати безпечний навчальний процес. Вони стосуються і шкіл, і вишів.

Що пропонують у Міністерстві охорони здоров'я:

  • працівників навчальних закладів допускатимуть тільки в масках і після перевірки температури;
  • графік занять повинен бути складений так, щоб уникнути скупчення людей;
  • викладач перед заняттям повинен опитати студентів на самопочуття;
  • студента з симптомами тимчасово ізолюють в окремій кімнаті;
  • заходити до навчального закладу і переміщатися всередині будівлі потрібно в масці, під час заняття маску дозволяють зняти;
  • всі заняття проводити в одному приміщенні, щоб зменшити переміщення людей;
  • по можливості забезпечити заняття на відкритому повітрі;
  • провітрювати аудиторії 10 хвилин між заняттями;
  • вхід стороннім до навчального закладу заборонять, в т.ч. батькам.

У Харківському національному університеті радіоелектроніки кажуть, що готові проводити лекції в будь-якій формі. У виші готуються вводити пропускний режим, якщо дозволять очну форму навчання – перед входом до будівлі у всіх перевірятимуть температуру.

"Ми готові проводити навчальний процес як в очно-дистанційній формі, так і повністю в дистанційному режимі. Все залежить від рішення облдержадміністрації", – прокоментували в ХНУРЕ.

У будь-якому форматі готовий працювати і Луганський національний аграрний університет (переміщений до м. Старобільськ).

"Дистанційна форма навчання вже відпрацьована. Я не бачу проблем для старту навчального року. Проблем в методиці викладання немає, в використанні сучасних інструментів теж немає. Основною проблемою може стати стабільність зв'язку, якщо все ж буде дистанційне навчання. Не завжди студенти з сіл можуть виходити на якісний зв'язок", – розповів Ростислав Подольський, в.о. ректора Луганського національного аграрного університету.

Навчальний рік у вишах почнеться пізніше

Через зсув дат ЗНО та вступної кампанії все терміни сплановані так, що навчальний рік може початися з 15 вересня, зазначають в Міносвіти. Однак конкретну дату виш визначає самостійно. Наприклад, в КПІ навчальний семестр вирішили почати з 21 вересня для першокурсників бакалаврату та магістратури. Студенти інших курсів навчатимуться за звичайним графіком.

Ідеальні умови для поширення коронавірусу

Якщо введуть навіть змішане навчання – ризик інфікуватися залишиться високим, вважає інфекціоніст Юрій Жигарєв.

"Очну або змішану форму можна вводити. Щоб інфікуватися, не потрібно ходити кожен день або через день до університету. Досить одного візиту, щоб кілька осіб заразилися від носія", – говорить лікар.

Змішана форма навчання практично нічого не дасть: зменшені групи, маски знижують ризики, але не попереджають повністю.

"Студенти роз'їхалися по різних куточках країни. Тепер вони приїдуть до гуртожитку, де житимуть по чотири-п'ять осіб, а потім ще почнуть вчитися в кімнатках по 20 осіб. Одна пара триває півтори години і цей час вони дихають "друг одним". А всього таких пар може бути три-чотири. Це просто ідеальні умови для поширення інфекції, навіть якщо введуть змішане навчання і очні пари будуть через день", – резюмує Жигарєв.

Нагадаємо, раніше народний член парламентського комітету з питань освіти Юлія Гришина запевнила, що навчальні заклади в Україні з 1 вересня не переходитимуть у зв'язку з карантином на 100% дистанційну освіту.

Дистанційно – тільки "червоні"?

За фактом дистанційне навчання в вишах можуть залишити лише там, де навчальні заклади розташовані в "червоних" зонах зараження. Зокрема, в Міністерстві освіти розглядають три сценарії роботи навчальних закладів, які залежать від рівня захворюваності:

  • низький рівень захворюваності – відвідування університетів і шкіл дозволять в звичайному режимі;
  • високий рівень захворюваності – навчання буде дистанційним;
  • середній рівень захворюваності – навчання проводитиметься в змішаній формі: в дистанційній і очній.

Рішення про форму навчання в конкретних вишах в різних містах прийматимуть місцеві чиновники, залежно від зони карантину, в якій перебуває регіон.

Нагадаємо, що з 1 серпня Україна поділять на чотири зони адаптивного карантину: "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону".

"Жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень вводиться, якщо в регіоні перевищується один з чотирьох показників захворюваності:

  • зайнятість ліжок в лікарнях перевищує 50%;
  • середня кількість тестів не менше 24 на 100 тис. населення протягом семи днів;
  • коефіцієнт виявлення хворих більше 11% (співвідношення кількості нових випадків за тиждень до проведених тестів);
  • показник динаміки зростання інфікування становить понад 10%.

На "зеленому" рівні зберігаються вимоги до обов'язкового носіння масок і збереженню соціальної дистанції.

"Жовтий" рівень обмежень введуть, якщо в області буде зайнято понад 50% місць в лікарні інфікованими COVID-19. "Червоний" рівень – при зайнятості понад 75%. "Помаранчевий" рівень можуть ввести в межах окремих районів і великих міст, якщо там зосереджено 20-50% від усіх хворих в області.

Для "зеленого" і "жовтого" рівня карантину обмеження для навчальних закладів не прописані.

Якщо регіон виявиться в "помаранчевій" зоні, то відвідування вишів обмежать. В одній групі на лекції дозволять перебувати до 20 осіб.

А якщо регіон потрапить до "червоної" зони, то всі навчальні заклади закриваються і переходять на дистанційне навчання.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть