Київ вводить єдиний електронний квиток у транспорті: як діятиме нововведення

Источник: perec.info
Київ вводить єдиний електронний квиток у транспорті: як діятиме нововведення

Столиця поступово вводить електронний квиток на основі безконтактної електронної пластикової карти

Транспортники столиці планують незабаром запровадити єдині електронні квитки на проїзд у всіх видах комунального пасажирського транспорту.

Початок покладено

Столиця поступово вводить електронний квиток на основі безконтактної електронної пластикової карти, а також він інтегрується в Картку киянина. Зокрема так уже можна розраховуватися за проїзд у метро, а з грудня 2017 року почали встановлювати обладнання для автоматизованої оплати проїзду і в міському наземному комунальному транспорті КП «Київпастрансу». Вже запроваджено окремі елементи нової системи у швидкісному трамваї, фунікулері, міській електричці, а також ведуться роботи з оснащення рухомого складу обладнанням для здійснення розрахунків за проїзд електронними квитками.

Як повідомили «Вечірці» у Департаменті інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, таке обладнання постачає ТОВ «Амріта Комплексні Рішення», що виграло тендер у жовтні минулого року. Загалом компанія має у два етапи доставити 1,5 тисячі комплектів технічних засобів автоматичної оплати проїзду (валідаторів), бортових комп’ютерів та 300 зчитуючих приладів для контролерів, програмне забезпечення, а також надати послуги з їх монтажу й експлуатації. Минулого року було поставлено 530 комплектів та всі пристрої контролю, нинішнього мають закупити ще 970 комплектів.

Майже все отримане обладнання вже змонтоване на рухомому складі пасажирського наземного транспорту та проходить тестування. Запровадження е-квитка відбувається в рамках ініціативи Kyiv Smart City.

Як функціонуватиме нововведення

Зараз пасажири здебільшого купують талончик у кондуктора чи водія. Потім просять закомпостувати його когось, хто ближче до компостера. Вся ця процедура доволі незручна. Коли ж запрацює система безконтактної оплати, потрібно буде заздалегідь придбати спеціальну проїзну картку, яку надалі поповнювати.

Для оплати проїзду е-квиток слід прикласти до спеціального пристрою – валідатора, який зніме відповідну суму. В залежності від того, який вид оплати буде прийнято у місті, може оплачуватися одна поїздка або умовні години користування громадським транспортом. При цьому картка буде єдиною для всіх видів міського транспорту.

Де можна буде придбати електронний квиток

У столиці електронний квиток буде інтегрований у Картку киянина, тож їх власникам не доведеться купувати спеціальних карток.

Придбати разові квитки та проїзні електронні картки можна буде в інформаційних терміналах у метрополітені та спеціальних терміналах (у них же й поповнити картку), на зупинках, а також у кіосках, центрах надання адмінпослуг.

Крім того, планується зробити кабінет користувача, де пасажир зможе визначати тариф – місячний проїзний, квартальний чи річний. Одноразовий квиток буде паперовим і продаватиметься в тих же терміналах. На першому етапі запровадження е-квитків буде можливість купувати їх у кондукторів, які також допомагатимуть пасажирам користуватися відповідними технічними засобами. Для пільгової категорії населення передбачені електронні квитки, які вони зможуть отримувати безкоштовно.

Спочатку буде запущено оплату безконтактною карткою (MIFARE Plus), Карткою киянина, QR-кодом, а згодом додамо можливість оплати звичайною безконтактною банківською карткою. Окрім комунального транспорту також планується обладнати валідаторами й маршрутні таксі, але це вже на наступному етапі розвитку системи.

Що дасть запровадження е-квитків

Експерти-транспортники вважають, що місто отримає можливість оцінити реальний обіг коштів, статистику транспортних потоків та завантаженість маршрутів, що дасть змогу оптимізувати їх і компенсувати пільги за реальними розрахунками. Це значною мірою сприятиме виведенню величезної суми готівки з «тіні». Водії матимуть значну економію часу на зупинках та менше відволікатимуться на обслуговування пасажирів, що поліпшить безпеку руху.

Як повідомлялося, Київська міська державна адміністрація вводить нові вимоги для приватних перевізників – маршрутки необхідно обладнати валідаторами для зчитування електронного квитка.

Вимоги Київської мерії до приватних перевізників можуть призвести до подорожчання проїзду.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть