Покарання за відсутність масок змінюють: які штрафи діють

Источник: perec.info
штраф карантин Covid-2019
Покарання за відсутність масок змінюють: які штрафи діють

В Україні на початку карантину запровадили жорсткі штрафи за перебування в громадських місцях без захисних масок. А нещодавно Кабмін вирішив змінити покарання за неносіння масок, істотно знизивши розмір штрафів. Однак нововведення поки не набули чинності. Коли почнуть діяти нові штрафи і чи можна буде оплатити минулі порушення за новими тарифами.

6 квітня набули чинності карантинні обмеження, за якими українцям заборонили перебувати в громадських місцях без масок або респіраторів. Такі обмеження зберігаються досі: за порушення правил карантину передбачені штрафи від 17 тис. до 34 тис. грн. Випадків, коли українців штрафували за відсутність масок, було чимало. Так, радник голови МВС Іван Варченко повідомив, що з другої половини червня поліція посилила боротьбу з порушниками карантинуі виписує по 400-600 штрафів за день.

На початку липня Кабінет міністрів схвалив нові штрафи за порушення маскового режиму. Відповідний законопроєкт має схвалити Верховна Рада, але його поки навіть не зареєстрували в парламенті.

"Він (законопроєкт,- ред.) регламентує встановлення штрафів за неносіння масок як для фізичних осіб – штрафи становитимуть від 170 до 255 грн, так і для юросіб – власників закладів громадського харчування (кафе, ресторанів), спортзалів, магазинів. Якщо вони не дотримуються вимог, то для них штраф становитиме від 3,4 тис. гривень до 5,1 тис. гривень. Сподіваємося, що наші нардепи його (законопроєкт) підтримають", – сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Ірина Бірюкова, юрист ГО МАЖ "Берегиня", говорить, що за станом на 09.07.2020 року зміни до ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення не внесені.

"Відомостей, коли саме будуть внесені зміни в розмір відповідальності людей за порушення правил карантину, поки немає. Штрафи в розмірі 17-34 тис. грн будуть скасовані тільки після внесення зазначених змін", – каже Бірюкова.

Ірина Низька, юрист АТ "Місечко та Партнери", пояснює, що ухвалення фіксованих розмірів штрафів в законах, наприклад, в Кодексі України про адміністративні правопорушення, є виключним повноваженням законодавчої гілки влади – Верховної Ради. Кабінет міністрів має лише право законодавчої ініціативи: може розробляти законопроєкти, вносити пропозиції та коментарі щодо законопроектів.

"Тому Кабінет міністрів ні за яких обставин не може встановлювати або змінювати будь-які види відповідальності, включаючи штрафи, своїми постановами (підзаконними актами). На сьогоднішній день діє стаття 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення, що закріплює штрафи в розмірі 17-34 тис. грн. Нових штрафів в цій сфері поки не прийнято", – зазначила Низька.

Що буде з тими, кого оштрафували раніше

Тисяч українців, яким вже виписали штрафи в розмірі 17-34 тис. грн за порушення карантину, зниження штрафів не торкнеться, кажуть юристи.

"Якщо будуть ухвалені нові штрафи, які менші за поточні, то це ніяк не вплине на людей, які вже були оштрафовані раніше, так як вони вже на той момент понесли відповідальність, а закон не має зворотної дії в часі. Тому підстав для апелювання не буде", – пояснює Низька.

Ірина Бірюкова додає, що закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу. Тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. А ось закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

"Постанову суду можна оскаржити і просити зміни відповідальності, але це можливо робити в терміни, передбачені законодавством. Якщо постанова суду набула законної чинності і людиною були сплачені кошти, повернути їх буде неможливо", – каже Бірюкова.

Де можна перебувати без масок

Спочатку до вимог носити маски в громадських місцях була повна плутанина. адже є тільки один закон, де прописано поняття "громадське місце". Це закон про заборону куріння в громадських місцях. В цьому законі сказано, що громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Але через певний час Кабмін вніс зміни і уточнив, де ж українці повинні бути в масках. Так, відповідно до постанови КМУ № 392, забороняється перебування в громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно.

"Тобто, в парках, на вулиці та ін. можна перебувати без засобів захисту, але якщо немає великого скупчення людей (повинна бути дистанція 1,5 м)", – підсумувала Бірюкова.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть