В Арктиці за п'ять років розтанули дві величезні крижані шапки

Источник: perec.info
Арктика климат
В Арктиці за п'ять років розтанули дві величезні крижані шапки

За даними Національного центру даних про сніг і лід (NSIDC), крижані шапки, що розташовані на плато Хейзен на північному сході острова Елсмір, зникли. Це вдалося виявити завдяки останнм знімкам з удосконаленого космічного термоемісійного і відображального радіометра (ASTER) на борту супутника NASA Terra.

Про це пише IFL Science.

Директор NSIDC Марк Серрез вперше побував біля крижаних шапок 1982 року. Він розповів, що тоді ці крижини здавалися постійною частиною ландшафту. 

"Побачити, що вони зникли менш ніж за 40 років, просто неймовірно", - сказав він.

Серрез та його колеги 2017 року проаналізували крижані шапки та спрогнозували їхнє зникнення всього за п’ять років. Так, вони виявили це під час порівняння супутникових даних за липень 2015 року та серпень 1959 року. За цей період їхня площа зменшилася на 5%. Також 2015 рік назнавали особливо руйнівним для крижаних шапок: надто тепле літо вплинуло на них, й вони почали танути інтенсивніше.

На знімках, зроблених апаратурою NASA 14 липня 2020 року, крижаних шапок вже немає.

Наразі вчені стурбовані тим, що крижані шапки Мюррея і Сіммонса, які також розташовані на плато Хазен, можуть незабаром зазнати подібної долі. Оскільки вони розташовані на більшій висоті за затоку Святого Патрика, ці дві крижані шапки тануть повільніше. Однак якщо температура в Арктиці продовжить підвищуватися, то ці і багато інших крижаних шапок можуть незабаром зовсім зникнути.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть