Відпустка за кордоном: як поїхати на море в Хорватію і чому після Єгипту потрібен карантин

Источник: perec.info
туризм отпуск

Незважаючи на безвіз, ЄС залишається закритим для українців вже чотири місяці через пандемію коронавірусу. Тиждень тому Україна не потрапила в шорт-лист 15 третіх країн (не входять ні в ЄС, ні в Шенген), громадянам яких дозволили в'їзд до Євросоюзу. Європейська Рада перегляне список 14 липня. Але шансів, що безвіз нам розблокують, мало. В Україні понад 60 хворих на 100 тис. населення, а потрібно – менше 16. Проте ні українців, ні авіакомпанії це не зупиняє. Одні сміливо продають квитки, інші – купують і їдуть. Яскраве тому підтвердження – затримання українців в Афінах, які три доби провели в ізоляторі після прильоту. Вчора всі благополучно повернулися додому. Але плутанину і хаос з перетином кордонів, куди можна їхати, а куди не можна, це не знімає.

Які країни для українців відкриті, які закриті, де потрібні негативний тест на коронавірус і обсервація після приїзду, і коли, нарешті, запрацює безвіз.

Українці в Греції

У суботу ввечері, 4 липня, після прильоту в аеропорт Афін рейсами Ryanair і WizzAir 17 громадянам України відмовили у в'їзді і помістили в ізолятор на території аеропорту. У понеділок, 6 липня, студентку Ганну Левківську, яка летіла транзитом до Франції, таки пропустили. Решту за рахунок авіакомпаній вчора відправили додому.

Українські дипломати і консули доклали чимало зусиль, щоб затриманих не депортували з неможливістю подальшого в'їзду на кілька років. Авіакомпанії, якими українці летіли в Афіни, не перевірили належним чином їхні документи. Пасажири, незважаючи на заборону ЄС в'їжджати в країну громадянам третіх країн, таки купили квитки на літак і полетіли на свій страх і ризик. Відзначилася, зі свого боку, і Греція, пару тижнів тому заявивши, що пускає українських туристів, а потім одним повідомленням на сайті аеропорту Афін скасувала своє рішення.

Для затриманих в Греції українців ця ситуація, на щастя, закінчилася добре. Для інших вона повинна стати уроком, що ігнорувати і намагатися обійти заборони не варто. Краще прислухатися до рекомендацій МЗС і МОЗ і не планувати поїздки за кордон найближчим часом без крайньої необхідності. Про це напередодні на брифінгу ще раз сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, нагадавши, що на сьогоднішній день для українців відкриті 23 країни, але з обмеженнями (див. інфографіку – "Які країни відкриті для українців").

Коли розблокують безвіз

За словами Дмитра Кулеби, на сьогоднішній день Україна не відповідає критеріям ЄС для потрапляння в "зелений" список третіх країн, громадянам яких дозволено в'їзд до Євросоюзу. Нагадаємо, згідно з рішенням Європейської Ради, з 1 липня до Шенгенської зони можуть в'їжджати громадяни 15 держав, серед яких навіть Китай, звідки і пішла пандемія. Але не українці.

За словами експерта з міжнародних питань Наталії Іщенко, на сьогоднішній день з туристичною метою українцям з країн ЄС можна поїхати тільки в Хорватію (але в списку МЗС, який озвучив Кулеба, її немає, оскільки фактично в'їзд індивідуально в кожному випадку дозволяє МВС Хорватії). Це стало можливим завдяки тому, що, по-перше, Хорватія не входить до Шенгену, а по-друге, вони прирівняли туризм до поїздок, які представляють економічний інтерес для країни. Але перед поїздкою всім мандрівникам потрібно отримати онлайн підтвердження, заповнивши анкету на сайті Міністерства туризму Хорватії.

"Що зручно, Угорщина дозволяє транзит. Тому ті, хто їдуть машинами, можуть приїхати до Хорватії через Угорщину. Але там по транзиту, який називається гуманітарним коридором, теж є обмеження. Туристам видають карту, на яких заправках вони можуть заправлятися. Тобто ніде, крім траси, побувати не можна. Але навіть в таких умовах індивідуальні українські туристи і навіть групи благополучно поїхали в Хорватію і вже відпочивають", – сказала Наталія Іщенко.

Буквально вчора Чорногорія скасувала для українців необхідність надавати негативний тест на COVID-19 при в'їзді. Однак, за даними нашого Міністерства охорони здоров'я, Чорногорія входить в список країн "червоної" зони, де кількість хворих – 72 людини на 100 тис. населення. Тому після повернення українці повинні будуть піти на 14-денну обсервацію під контролем мобільного додатка "Дій вдома" або здати аналіз на коронавірус методом ПЛР і отримати негативний результат.

Решта країн ЄС і Шенгену для українців, окрім восьми категорій громадян, яким в'їзд дозволений (див. Інфографіку – "Які категорії громадян України можуть їхати до ЄС"), закриті, навіть незважаючи на безвіз.

Наступний перегляд "зеленого" списку третіх країн, громадянам яких Європейська Рада дозволяє в'їзд до ЄС, буде 14 липня. Але шансів на те, що там виявиться Україна, дуже мало. За словами виконавчого директора "Європи без бар'єрів" Ірини Сушко, рівень захворюваності в Україні зростає, а наша статистика, на жаль, не викликає довіри через недостатню кількість тестів і перевірок, тому безвізові поїздки будуть відкладатися, можливо, до осені. До того ж Ірина Сушко нагадує: ще до пандемії коронавірусу експерти говорили, що в класичному вигляді безвізовий режим з часом буде набувати певних додаткових фільтрів.

"Крім нової для нас пандемії, ніхто не знімав такі явища, як тероризм і організована злочинність. З 2021 року ЄС був готовий впроваджувати систему попередньої авторизації подорожей онлайн сервіс ETIAS, де раз на 3 роки перед поїздкою в ЄС потрібно отримати дозвіл. – Авт.). Тепер питання: чи буде ЄС через пандемію вводити цю систему, чи ще раз модернізує і запустить пізніше? Але я це згадала до того, що світ вже був готовий міняти правила поїздок, щоб забезпечити безпеку. І якщо раніше поняття безпеки у того ж ЄС асоціювалося переважно з ризиками, пов'язаними з тероризмом, організованою злочинністю, боротьбою з відмиванням коштів і тощо, то зараз до цього переліку додалися ще й пандемії. Тому очікувати, що ми повернемося до безвізу, який у нас був з 2017-го, навряд чи варто", – сказала Ірина Сушко.

Де дивитися правила в'їзду

Майже місяць працює "Інтерактивна карта світу" Міністерства закордонних справ України. Там можна знайти всю інформацію про правила в'їзду і транзиту в будь-яку країну світу. Схожу онлайн-платформу запустила і Єврокомісія – Re-open EU.

Також варто постійно стежити за зміною списку країн "червоної" і "зеленої" зон, який публікує МОЗ України . Наприклад, Албанія пускає українських туристів без будь-яких обмежень. А ось в Україні Албанія в "червоній" зоні, тому після приїзду – на 14-денну обсервацію під контролем застосунку "Дій вдома" або отримати негативний аналіз на коронавірус методом ПЛР. Те ж саме стосується і Єгипту.

Також в МЗС, після випадку з українцями в Греції, рекомендують дотримуватися шести простих правил: зв'язатися з авіакомпанією, турфірмою або оператором і перевірити правила в'їзду; переконатися, що страховка покриває інфікування коронавірусом; зв'язатися з посольством або консульством в країні слідування; подбати про наявність коштів на випадок надзвичайної ситуації; взяти з собою необхідні особисто вам медпрепарати на випадок вимушеної затримки за кордоном; перевірити стан здоров'я перед поїздкою.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть