ЗАГС або нотаріус: українців чекає нова процедура одруження і розлучення

Источник: perec.info
Минюст свадьбы ЗАГС
ЗАГС або нотаріус: українців чекає нова процедура одруження і розлучення

Українців очікує нова процедура розлучення і одруження. У Мін'юсті пропонують передати це право від РАГСів нотаріусам. Цю ідею вперше чотири роки тому озвучив Павло Петренко, а нинішній міністр Денис малюська вже представив законопроєкт.

Аліна і Микола після чотирнадцяти років знайомства нарешті подали заяву в київський ЗАГС. Гуляти весілля будуть, ймовірно, на терасі ресторану. Але сценарій ще не писали. Знають, що будуть у вузькому сімейному колі. Одне турбує закоханих: хотіли одружитися швидко, а їм призначили на 21 липня.

Черг немає, кажуть у відділі реєстрації. У 2020-му в столиці оформили шість тисяч шлюбів. Менше, ніж в минулому році. Хоча карантин вже не заважає. Чекати місяць вимагає Сімейний кодекс. Негайно одружують тільки в особливих випадках.

"Якщо ви молоді батьки, у вас народилася дитина загальний, це причина реєструвати шлюб прямо в день вашого звернення та подачі заяви. Якщо за станом здоров'я чекати ви не можете, то теж можна зареєструвати. Або загроза для життя. Це може бути для військовослужбовців" , – пояснює керівник РАГСу Рада Дашутіна.

"В принципі, швидка одруження практикується і зараз. У нас є послуга" шлюб за добу ". Потрібно заплатити кілька тисяч гривень", – говорить Денис малюська.

Міністерство юстиції вже чотири роки дозволяє одружити за 24 години. Але проєкт досі експериментальний. А може стати нормою. Весільний бум вирішили влаштувати за рахунок нотаріусів. Готують закон. Їм дозволять реєструвати шлюби.

"Нотаріус може задовольнити більше забаганок клієнта. Клієнтоорієнтованість – наша ключова ідея в даному випадку", – говорить Денис малюська, міністр юстиції.

У нотаріуса Ірини Петрової багато роботи. Довіреності, спадок, купівля-продаж. А тепер доведеться кімнату шукати для церемоній. Є магнітола – можна включити Мендельсона. Є весільна черепаха. Куди легше буде з розірванням шлюбів. Їх теж довірять нотаріусам. Тут головне – визначити дієздатність клієнтів, каже Ірина. Щоб дружина не привела розлучатися захмелілого чоловіка. Або навпаки.

"Якщо хтось буде, наприклад, напідпитку або не розумітиме значення своїх дій, то нотаріус відмовить", – говорить Ірина Петрова, нотаріус.

На здатності нотаріуса як психолога покладатися не будуть, каже міністр юстиції. Процедури шлюбу-розлучення пропишуть чітко. Щоб не було суперечок, наприклад, стосовно майна або дітей.

"Повинно бути згода обох подружжя – і чоловіка, і дружини. У разі якщо це ініціатива тільки одного з них, єдиний шлях розірвати шлюб – через суд. І друге. Якщо у подружжя є діти, нотаріусу вони повинні надати договір, де буде передбачено: з ким залишаються діти, як інший член подружжя матиме доступ до цих дітей, як він буде брати участь у вихованні, яким буде розмір аліментів, як вони будуть виплачуватися ", – говорить малюська.

Якщо шлюби і розлучення – це лише плани, то інші зміни вже діють. Правоохоронці стали ретельніше контролювати операції з землею та нерухомістю. А реєстраторів зобов'язали двічі підтверджувати свою особистість. Таким чином шукають так званих чорних нотаріусів.

Подвійна ідентифікація. При операціях з нерухомістю нотаріус тепер не просто ставить електронний підпис, а й підтверджує її мобільним телефоном.

"Ті, хто тривалий час займався рейдерством, переписував власність і зловживав своїми правами, – ми їх вичистили з цього ринку. Ми цим займалися останні півроку активно. У нас близько шести тисяч нотаріусів працює. Вичистили ми в лютому 11 і плюс недавно ще кілька. відповідно у нас до 20 нотаріусів ", – говорить малюська.

Втім, загвинчування гайок – швидше виняток, ніж правило. Мін'юст планує ліквідувати інститут державних нотаріусів і віддати все приватним. Упевнений, послуги від цього не подорожчають, зате свободи більше. Наприклад, важко уявити, щоб державні реєстратори когось одружили в лісі або на пляжі.

"Ми не виїжджаємо. У нас є можливість виїхати, якщо людина має медичні показники і не може фізично приїхати до відділу. Ми можемо виїжджати на реєстрацію шлюбу, якщо людина відбуває покарання", – говорить керівник РАГСу.

А ось нотаріус Ірина Петрова могла б піднятися на борт яхти з шлюбної процедурою. Як це пропишуть в законі, ще не знає. Трохи сумнівається. Тому що для внесення до реєстру потрібен інтернет і принтер – надрукувати свідоцтво.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть