CNBC: НАТО повинен застосувати статтю про спільну оборону для боротьби з коронавірусом

Источник: perec.info
НАТО Covid-2019
CNBC: НАТО повинен застосувати статтю про спільну оборону для боротьби з коронавірусом

Оголошення президента Дональда Трампа про заборону мандрівникам з Європи перетинати кордон США змушувало пригадати перші зустрічі міністрів фінансів й голів урядів країн G20 в 2009 році, коли США й їхні європейські партнери разом шукали способи зупинити глобальний фінансовий обвал.

"А потім я повернувся ще більше назад у часі до терактів 11 вересня 2001 року, в день, який я опинився у потязі Eurostar між Лондоном і Брюсселем. Вперше в історії НАТО наші європейські й канадські союзники застосували статтю 5 альянсу про спільну оборону", - пригадує експерт Atlantic Council Фредерік Кемпе.

"Повертаючись до формулювань статті, написаної в 1949 році для стримування агресії СРСР, я раптом усвідомив, що Трамп міг би створити більш президентський момент цього тижня, якби він зробив те, що європейці зробили для США в ті часи. Він повинен був запропонувати трансатлантичній спільноті проголошення війни проти смертельного патогену на основі статті 5", - додає він.

Якщо НАТО на підставі зобов'язання про спільну оборону може виступити проти недержавних груп, які завдають удари по США, чому він не може так само почати боротьбу проти китайського COVID-19, який станом на минулу п'ятницю заразив більше 28 тисяч людей і вбив 1,2 тисячі на території країн альянсу. Зважаючи на трансатлантичні розколи, символічні жести єдності зараз більше потрібні, ніж в часи після 11 вересня 2001 року.

Президент Трамп міг би збити з пантелику своїх критиків, заспокоїти ринки й, вірогідно, навіть окреслити спільні зусилля в боротьбі з вірусом включно з обмеженням подорожей, які були б сформульовані після консультацій з партнерами по НАТО і з Євросоюзом.

Він би міг заявити: "Стаття 5 говорить, що атака проти одного з нас означає напад на всіх. Один за всіх і всі за одного", - міг би проголосити американський президент в дусі "Трьох мушкетерів".

Існують також сильні причини під гаслом "Америка перш за все", через які Трампу потрібно почати рухатися саме в цьому напрямку. Йому буде потрібна Європа, так само як вона була потрібна США в 2009 році. Оскільки криза в сфері охорони здоров'я швидко переростає в фінансову й ринкову кризи, розібратися з якими можна буде значно ефективніше за умови скоординованих заходів у сфері медицини й фіскального стимулювання.

Оскільки ніхто не хоче повторення фінансової кризи 2008-2009 років, було б безвідповідально не почати переговори серед головних економік і демократій світу щодо прогалин у системі, також про потенційні кроки, які їм варто зробити в разі продовження економічного спаду через коронавірус. У порівнянні з 2009 роком рекордні боргові рівні світу і негативні процентні ставки дають менше можливостей для маневрів. А тому спільні дії ще більше потрібні.

Натомість події 11 березня 2020 року в Європі й США підкреслили те, наскільки роз'єднані Америка і її європейські партнери в момент, коли їм як ніколи потрібна єдність. Без будь-яких консультацій з союзниками, Трамп оголосив про заборону подорожей під час виступу в Овальному кабінеті. Його команді в сфері безпеки довелося після того чухати голови, уточнювати й виправляти помилки (приміром, що потік товарів блокування стосуватися не буде, хоча президент спочатку про це заявив). Реакцією стала історично жорстка реакція лідерів ЄС на слова президента США. В спільній заяві президента Єврокомісії Урсули Фон Дер Ляєн і президента Ради ЄС Шарля Мішеля йдеться: "Коронавірус - це глобальна криза, яка не обмежується жодним континентом і вимагає більше співпраці, ніж односторонніх дій. Євросоюз не схвалює, що рішення США про запровадження обмежень на подорожі було прийняте в односторонньому порядку без консультацій. Євросоюз вдається до серйозних дій, щоб обмежити поширення вірусу".

Нажаль, останні дні також показали, наскільки європейці розділені між собою. Італія стала країною, яка найбільше постраждала від коронавірусу, але її крики про допомогою майже нічого не дали. В старі добрі часи європейської невизначеності США могли зіграти роль необхідного клею, щоб згуртувати організацію.

Немислимим стало те, що італійські газети були заповнені новинами про те, що Китай прийшов на допомогу Італії в той же день, коли Трамп заборонив європейцям перетинати американський кордон. Літак з командою лікарів, які мають досвід у боротьбі з вірусом, прибули в Італію разом з гостро необхідним обладнанням. На борту було 2 мільйона масок, 200 тисяч захисних костюмів для медиків й 10 тисяч вентиляторів. Цей жест широко висвітлювали як в Китаї, так і в Італії.

Кризи здатні або зміцнити, або ослабити відносини. Але вони не лишають їх без змін. Політична загроза пандемій в тому, що країни, як і люди, можуть відчути, що тепер кожен сам за себе. Хоч із неприпустимим запізненням, європейці почали демонструвати певну солідарність між ними. Лідери ЄС виділили 25 мільярдів євро на боротьбу з економічними наслідками, з яких 7,5 мільярдів підуть на забезпечення термінових потреб. Тепер настав час для США виправитися. Хоч як би пафосно не звучала ідея, настав час застосувати статтю 5 угоди про НАТО для боротьби з вірусом.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть