"Історичний момент": Ізраїль та ОАЕ уклали мир, Трамп посприяв

Источник: perec.info
Израиль ОАЭ
"Історичний момент": Ізраїль та ОАЕ уклали мир, Трамп посприяв

Ізраїль і Об'єднані Арабські Емірати домовилися про повну нормалізацію відносин. Як наслідок, Ізраїль заморожує плани по анексії територій на Західному березі Йордану.

Про це оголосив президент США Дональд Трамп в Twitter.

У спільній заяві, підписаній Дональдом Трампом, прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і принцем Абу-Дабі Мохаммедом бін-Заєд, висловлюється сподівання, що цей історичний прорив буде сприяти миру на Близькому Сході.

"Величезний прорив! Історичну мирну угоду між двома нашими великими друзями Ізраїлем і Об'єднаними Арабськими Еміратами", - написав президент Трамп.

До цього моменту ні в однієї з країн Перської затоки не було дипломатичних відносин з Ізраїлем, хоча деякі з них встановлювали неофіційні дипломатичні канали.

Проте, загальне занепокоєння через наростаючий вплив Ірану в регіоні підштовхнуло арабські країни до неофіційних контактів з єврейською державою.

У відповідь на заяву Дональда Трампа Біньямін Нетаньяху написав в своєму Твіттері: "Історичний день".

Посол ОАЕ в Сполучених Штатах Юсеф Аль-Отейба заявив, що ця угода знаменує собою перемогу для дипломатії і для всього регіону.

У найближчі тижні делегації Ізраїлю і ОАЕ мають підписати двосторонні домовленості з питань інвестицій, туризму, авіасполучень, безпеки, телекомунікацій, енергоносіїв, охорони здоров'я, культури, навколишнього середовища і відкриття посольств в обох країнах.

Згідно зі спільним комюніке, ОАЕ та Ізраїль приєднаються до американської ініціативи "Стратегічний план для Близького Сходу".

З часу проголошення Держави Ізраїль в 1948 році і низкою військових конфліктів з арабськими країнами, це всього лише третій арабо-ізраїльський мирний договір. Угода з Єгиптом була підписана в 1979 році, а з Йорданією - в 1994-му.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть