Меркель розкритикувала рішення Ердогана щодо відкриття турецького кордону для біженців у напрямку ЄС

Источник: perec.info
Меркель розкритикувала рішення Ердогана щодо відкриття турецького кордону для біженців у напрямку ЄС

Канцлерка ФРН Анґела Меркель розкритикувала рішення турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана щодо відкриття турецького кордону для біженців у напрямку Євросоюзу.

Про це Меркель заявила понеділок, 2 березня, у Берліні, повідомляє Deutsche Welle.

«На даний момент президент Туреччини вважає, що йому бракує достатньої підтримки», - сказала вона.

Хоча Меркель і розуміє побоювання Анкари, однак вважає «абсолютно неприйнятним те, що тепер це намагаються перекласти на біженців».

«Адже нині біженці опиняються в такій ситуації, що вони там (у Туреччині) ідуть до кордону і, по суті, потрапляють в глухий кут», - зазначила канцлерка.

Водночас уряд ФРН застеріг біженців і мігрантів від спроб вирушити з території Туреччини до ЄС.

Речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, виступаючи перед журналістами в Берліні, назвав нинішню ситуацію на кордоні Греції та Туреччини «вкрай тривожною».

«Ми спостерігаємо, як з турецького боку біженцям та мігрантам кажуть, що шлях в ЄС відкритий, а це, звісно, не так», - сказав офіційний представник німецького уряду.

Крім того, наголосив Зайберт, такі заяви Туреччини «штовхають цих людей - чоловіків, жінок та дітей - у вкрай складну ситуацію, і так само це стає вкрай складним викликом для Греції».

Речник уряду також висловив позицію Меркель про недопущення кризової ситуації через наплив біженців 2015 року.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас наголосив, що не можна допустити того, щоб біженці ставали інструментом тиску в геополітиці.

«Нам не можна допустити, щоб біженці стали ігровим м'ячем для геополітичних інтересів. Байдуже, хто спробує це зробити, йому доведеться рахуватися з нашим спротивом», - підкреслив Маас.

Тим часом президент Туреччини Ердоган пообіцяв ще більшу хвилю біженців до країн-членів ЄС. Ці погрози пролунали під час його промов, виголошених 2 березня у Анкарі. У своїх виступах турецький лідер наголосив, що «час односторонньої готовності до жертв уже минув».

«Відтоді як ми відкрили наші кордони, кількість тих, хто вирушив до Європи, досягло багатьох сотень тисяч. І їх буде ще більше. Невдовзі йтиметься про мільйони», - зауважив Ердоган.

За різними оцінками, в Туреччині на даний момент перебуває до 3,6 мільйона біженців - переважно вихідців з сусідніх Сирії та Іраку, а ще з Афганістану.

Тим часом Європейське агентство з охорони зовнішніх кордонів Frontex пообіцяло підтримку грецьким прикордонникам, які намагаються спинити нинішній потік біженців з Туреччини до ЄС.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть