Президенти Польщі та країн Балтії висунули Лукашенку вимоги, аби "двері до співпраці залишились відкритими"

Источник: perec.info
Президенти Польщі та країн Балтії висунули Лукашенку вимоги, аби "двері до співпраці залишились відкритими"

Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали білоруську владу припинити застосування сили проти громадян Білорусі, звільнити затриманих протестувальників та припинити подальше їх переслідування, а також почати діалог з народом.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів чотирьох країн, інформує "Польське радіо".

«Ми, президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії, як близькі сусіди Білорусі в регіоні, члени НАТО та Європейського Союзу, прагнемо, аби Білорусь була стабільною, демократичною, незалежною та заможною державою», - написали вони.

Президенти закликали білоруську владу до «деескалації напруження і негайного припинення застосування сили проти громадян».

«Ми закликаємо припинити насильство і дотримуватися фундаментальних свобод і прав людини громадянина, включно зі свободою висловлювання, свободою ЗМІ, свободою зібрань та безпекою журналістів», - йдеться у заяві.

Президенти чотирьох країн закликали білоруську владу «негайно почати діалог з білоруським народом, вислухати громадян і гарантувати їм свободу висловлювання».

«Опираючись на досвід наших суспільств, закликаємо організувати національний круглий стіл примирення за участі представників уряду та громадянського суспільства. Ми переконані, що діалог є завжди найкращим шляхом суспільного розвитку, дискусій про реформи та майбутнє Білорусі», - заявили президенти.

Якщо білоруська влада виконає ці вимоги, двері до співпраці з міжнародною спільнотою залишаться відкритими, наголосили лідери Польщі, Литви, Латвії та Естонії.

Президенти запропонували стати посередниками у діалозі білоруської влади та громадян з метою мирного врегулювання ситуації в Білорусі та зміцнення незалежності та суверенності країни.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть