Сценарії транзиту влади в Білорусі: експерт назвав три варіанти для Лукашенка

Источник: perec.info
Сценарії транзиту влади в Білорусі: експерт назвав три варіанти для Лукашенка

Влада в Білорусі може змінитися через конституційний референдум, але є варіант, що з президентом Олександром Лукашенком може щось трапитися і він сам піде – тоді перевибори будуть раніше.

Жорстка політична криза в Білорусі набирає обертів. І хоч самі білоруси уникають аналогій з революцією, фактично, так воно і є. Люди повстали проти авторитарного режиму Лукашенка, який незмінно правив країною 26 років. Ситуація зайшла в глухий кут: народ вимагає відставки Лукашенка і нових виборів президента, Лукашенко категорично проти. Однак з уст "останнього диктатора Європи" прозвучали нові-старі ідеї про проведення в Білорусі конституційного референдуму.

У самій Білорусі таку ідею поки навіть не обговорюють ані лідери опозиції, ані самі учасники протесту. За словами аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, конституційний референдум – це стара заготовка Лукашенка з транзиту влади – реалізація чогось середнього між іранським і казахським сценарієм поділу влади. Чому Лукашенко витягнув цю заготовку з-під поли саме зараз? Він таким чином намагається запропонувати свій варіант компромісу щодо виходу з кризи.

""Якщо такий компроміс буде прийнятий, перевибори президента і парламенту в будь-якому випадку відбудуться. Є три базових варіанти. Перший – з Лукашенком раптом щось трапляється, він йде і в будь-якому випадку будуть перевибори. І, швидше за все, ця ж концепція зіграє, тільки вже без впливу Лукашенка. Другий – силою або будь-яким іншим способом Лукашенко придушє протести. Але протестні настрої все одно нікуди не зникають і буде необхідна трансформація системи. Тому трохи пізніше, але Лукашенко все одно вийде на той же сценарій. І третій – компроміс. На підготовку до референдуму Лукашенко отримує рік, адже якщо це компроміс, тоді нова Конституція повинна пройти громадське обговорення. Це забере близько чотирьох місяців. Потім указ президента про референдум, зміни до бюджету, виділення грошей... По таймінгу ми виходимо десь на кінець 2021 року", – сказав Тишкевич.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть