Стало відомо, що саме приведе до кліматичної катастрофи

Источник: perec.info
Стало відомо, що саме приведе до кліматичної катастрофи

Викиди метану ведуть до неминучої кліматичної катастрофи.

Міжурядова група експертів з питань зміни клімату (IPCC) каже, що газ, який виробляється сільським господарством, у процесі видобутку сланцевого газу та нафти, відіграє все більшу роль у перегріванні

Скорочення викидів вуглекислого газу недостатньо для вирішення кліматичної кризи – світ повинен негайно вжити заходів щодо іншого парникового газу метану, аби зупинити зростання глобальної температури. Про це йдеться у статті видання « Гардіан » (Велика Британія).

Міжурядова група експертів зі зміни клімату готує свій шостий звіт про оцінку, всебічний огляд світових знань про кліматичну кризу та про те, як дії людини змінюють планету. Він детально покаже, наскільки світ близький до незворотних змін.

Одним із ключових моментів дії для політиків, ймовірно, буде попередження про те, що метан відіграє все більшу роль у перегріванні планети. Цей багатий вуглецем газ нагріває світ набагато ефективніше, ніж вуглекислий газ.

Дурвуд Зальке (Durwood Zaelke), президент Інституту управління та сталого розвитку та провідний оглядач IPCC, сказав, що зниження метану – це, мабуть, єдиний спосіб запобігти підвищенню температури на 1,5 градуса вище доіндустріального рівня. Після цього можна буде досягти “переломних точок”.

“Зниження метану – це найбільша можливість уповільнити потепління від нинішнього моменту до 2040 року, – сказав він. – Нам потрібно подолати цю надзвичайну ситуацію”.

Зальке вважає, що політики повинні дослухатися до висновків IPCC щодо метану перед конференцією ООН Cop26 у Глазго в листопаді. “Ми повинні бачити на Cop26 визнання цієї проблеми, що ми повинні щось з цим зробити”, – сказав він.

Скорочення метану може збалансувати вплив поступового припинення видобутку вугілля, ключової мети Cop26. Це найбрудніше викопне паливо спричинило різке зростання викидів за останні роки. Як відомо, використання вугілля має негативний кліматичний ефект: частинки сірки, які він виробляє, захищають Землю від деякого потепління, відхиляючи сонячне світло.

Це означає, що найпершим наслідком скорочення використання вугілля може стати збільшення потепління, однак захист Землі наступить в середньостроковій та довгостроковій перспективі. Зальке сказав, що скорочення метану може це компенсувати. “Дефосилізація не призведе до охолодження приблизно до 2050 року. Випадання сірки з атмосфери призведе до маскування потепління, яке вже є в системі”, – сказав він.

«Зміна клімату схожа на марафон – нам потрібно залишатися в гонці. Скорочення вуглекислого газу не призведе до охолодження протягом наступних 10 років, а крім того, наша здатність боротися зі зміною клімату буде настільки серйозно скомпрометована, що ми не зможемо далі працювати. Зменшення виробництва метану дає нам час.

Рівень метану різко зріс за останні роки через сланцевий газ, погано керований видобуток звичайного газу, буріння нафти та виробництво м’яса (ферми). Минулого року викиди метану зросли на рекордну суму, згідно з екологічною програмою ООН.

Супутникові дані показують, що серед ключових джерел метану – погано контрольовані російські нафтогазові свердловини. Газ може бути видобутий із звичайного буріння за допомогою сучасних методів, які майже виключають викиди метану. Такі країни, як Катар, піклуються про метан. Росія, яка є стороною Паризької кліматичної угоди 2015 року, не доклала зусиль, щоб скоротити викиди.

“Сьогодні більше 40% газу ЄС – це важкий газ метану з Росії, що гірше, ніж вугілля для клімату”, – сказав Пол Бледсо, колишній радник у Білому домі часів президента Клінтона, тепер у Інституті прогресивної політики у Вашингтоні. “ЄС повинен почати вимірювати, а потім регулювати викиди метану від усього імпорту природного газу, щоб розпочати очищення світового природного газу”.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть