Столтенберг заявляє, що в НАТО не вважають Китай ворогом

Источник: perec.info
Столтенберг заявляє, що в НАТО не вважають Китай ворогом

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі не вважають Китай ворогом.

Про це Столтенберг сказав під час онлайн-дискусії щодо зміцнення Альянсу після подолання пандемії COVID-19.

"НАТО не вважає Китай новим ворогом або супротивником, але ми бачимо, що піднесення Китаю фундаментально змінює глобальне співвідношення сил", - наголосив він.

Столтенберг нагадав, що в грудні 2019 року лідери держав і урядів країн - членів Альянсу під час зустрічі в Лондоні вперше погодилися, що НАТО має приділити увагу можливим наслідкам у галузі безпеки через зростання ролі Китаю в світі.

Генсек Альянсу зазначив, що економічне піднесення Китаю стимулювало "економічне зростання у нашій частині світу, і це допомогло сотням тисяч людей подолати бідність". "Але водночас ми бачимо той факт, що невдовзі Китай стане найбільшою економікою в світі. Вони вже мають другий найбільший оборонний бюджет, вони вкладають значні інвестиції у сучасний воєнний потенціал, зокрема в ракети, які можуть долетіти до усіх країн - членів НАТО. Вони наближаються до нас у кіберпросторі. Ми бачимо їх в Арктиці, Африці і ми бачимо, як вони інвестують у критичну інфраструктуру, і вони співпрацюють усе більше з Росією – усе це має безпекові наслідки для союзників НАТО", - сказав Столтенберг і додав, що НАТО повинне мати змогу відповісти на ці виклики.

"І ми повинні зробити це шляхом формування НАТО як сильного політичного союзу, і робити це у співпраці разом з партнерами, не в останню чергу в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, включаючи Австралію, Японію, Південну Корею і Нову Зеландію", - додав він.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть