У США вперше за 17 років відновлять федеральну смертну кару

Источник: perec.info
США смертная казнь
У США вперше за 17 років відновлять федеральну смертну кару

Верховний суд США відмовився розглядати позов чотирьох засуджених, у якому вони виступали проти застосування щодо них смертної кари. Відповідне рішення адміністрація президента Дональда Трампа ухвалила ще в липні 2019 року.

Про це повідомляє USA Today.

У липні 2019 року міністерство юстиції США повідомило про відновлення виконання смертних вироків як міри покарання злочинців на федеральному рівні після перерви майже у 20 років. Тоді генеральний прокурор США Вільям Барр представив оновлений протокол щодо застосування смертної кари, який передбачає використання препарату пентобарбіталу.

Тоді четверо засуджених за вбивства, яким загрожувала страта, відповідно до оголошення Барра, подали до суду. Вони аргументували своє прохання скасувати смертну кару тим, що пентобарбітал дозволений не в усіх штатах США, а тому покарання має відповідати законам штату, в яких вони були засуджені.

Йдеться про найбільш жорстоких злочинців, всі вони були засуджені за вбивства, зокрема дітей, і очікують страти понад 15 років.

Суди перших інстанції погодилися з аргументами позивачів. У грудні 2019-го Верховний суд призупинив процедуру відновлення смертних вироків, винесених федеральними судами, до розгляду справи по суті. Остаточне рішення в ній суд виніс у цей понеділок, 29 червня. Колегія з трьох суддів відхилила позов, таким чином винісши рішення на користь адміністрації Трампа. Очікується, що перші страти відповідно до нового протоколу відбудуться вже 13−17 липня. США має тривалу історію узаконення й призупинення смертної кари на федеральному рівні. У 1988 році її відновили щодо окремих видів злочинів. Відтоді у США відновили смертну кару на федеральному рівні, було страчено лише троє злочинців — востаннє у 2003 році.

Загалом із 1970 року у Сполучених Штатах відбулося понад 1500 страт, з яких майже 40% — у штаті Техас.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть